ליאון רוזנברג : לכל מי שסובל מערכי כולסטרול גבוהים …
פאולה רוזנברג : הלוואי והיה אפשר להעלים את הכולסטרול ככה.
ליאון רוזנברג : אבל אי אפשר אבל האיגוד האירופי לקרדיולוגיה קבע שהדרך להפחתת הסיכון לאירוע לב, היא בהפחתת רמת הכולסטרול, עד כאן לא חדש אבל יש תרופות חדשות מאוד שעושות זאת בצורה יעילה יותר עם פחות תופעות לואי, כך אומרים. אנחנו רוצים לשאול את הדוקטור מיכאל יונה, שהוא קרדיולוג בכיר, מצנתר לב וכלי דם, מנהל שירות צינתורי לב בית החולים קפלן בוקר טוב.
פאולה רוזנברג : בוקר טוב. תשמע …
ליאון רוזנברג : לא היה לך צינתור הבוקר, אני מבין, בוקר שקט.
ד"ר מיכאל יונש : מחכים.
פאולה רוזנברג : אבל תשמע, התרופות הידועות מזה עשרות שנים הם הסטטינים ויצא להם מצד אחד המלצה מצד רופאים, מצד שני יצא להם שם רע באוכלוסיה עם תופעות לואי של כאבי שרירים ועייפות ואפילו יש רופאים שנשבעים וכותבים ספרים על זה שאל תיגעו בסטטינים.
ד"ר מיכאל יונש : אוקי, אז זו נקודה חשובה, קודם כל סטטינים הם חד משמעית תרופות טובות מאוד ויעילות, הם עשו מהפיכה בטיפול שלנו במחלות לב, בטרשת עורקים, מחלות כלי דם, זאת אומרת הם תרופות שהוכחו ואנחנו משתמשים בהם וההמלצות הנוכחיות עכשיו של איגוד הקרדיולוגי האירופאי שפורסם, אחד המסרים חשובים בהם זה כן להשתמש בסטטינים.
פאולה רוזנברג : אבל בצורה מושכלת.
ד"ר מיכאל יונש : נכון, כל דבר שאנחנו צריכים לעשות בעולם זה בצורה מושכלת וזה תמיד בנוסף לשינוי באורח החיים, לפעילות גופנית. זה לא עומד בפני עצמו אבל חד משמעית המסר הוא שהתרופות החדשות, מעכבי PCSK9 הן לא במקום הסטטינים.
ליאון רוזנברג : תראה, הרבה אנשים יושבים בבית ויש להם אולי בעיית כולסטרול שנמשכת שנים ולוקחים תרופות כבר שנים ועכשיו אתה אומר יש תרופות חדשות.
ליאון רוזנברג : בוא תסביר מה זה התרופות האלה?
ד"ר מיכאל יונש : קודם כל אלה שיושבים בבית שיקומו ויעשו פעילות גופנית.
פאולה רוזנברג : יפה. שיראו את זה בהליכה.
ד"ר מיכאל יונש : כן, בדיוק. אז זה אחד. שינוי אורח החיים, פעילות גופנית, זה חשוב אבל האנשים שאנחנו מדברים עליהם ושוב, המסמך פה שם כמה דגשים חשובים, אחד והעיקרי זה שמה שנקרא לואו'ר איז בטר, זאת אומרת כמה שאנחנו מורידים את ערכי הכולסטרול יותר נמוך זה יותר טוב.
פאולה רוזנברג : אתה יכול שניה להסביר מה זה התרופה החדשה, קודם כל שאנשים יידעו במה מדובר?
ד"ר מיכאל יונש : אנחנו מדברים על מעכבי PCSK9 זו בעצם תרופה שניתנת בזריקה, זה תרופה שקיימת כבר כמה שנים והיא מאוד מאוד …
פאולה רוזנברג : היא בסל התרופות?
ד"ר מיכאל יונש : היא בסל התרופות היום למספר מאוד מצומצם של חולים.
פאולה רוזנברג : למי?
ד"ר מיכאל יונש : אנחנו מקווים שזה ייכנס בעתיד, להרחיב את הסל. היום זה לחולים שיש להם כולסטרול מאוד מאוד גבוה ואי אפשר להוריד אותו בכלל.
פאולה רוזנברג : אוקי.
ד"ר מיכאל יונש : אבל ההמלצות היום שבאמת יצאו עכשיו הן מראות זה לא צריך להיות לכזאת קבוצה מצומצמת של חולים. אז התרופה היא בעצם ממשפחה אחרת מהסטטינים, היא ניתנת בזריקה, אבל רק פעם בשבועיים והיא מאוד מאוד יעילה בהורדה של ערכי הכולסטרול הרע, ה-LDL.
ליאון רוזנברג : יש לה תופעות לואי?
ד"ר מיכאל יונש : לכל תרופה יש תופעות לואי, אין לה את התופעות לואי של הסטטינים וכמה שאנחנו מכירים אותה עכשיו, תופעות הלואי הן מינוריות אבל הנקודה החשובה היא מעבר להורדה של המספר הזה, של ה-LDL, חד משמעית יש לה בניפיט, יש לה תועלת גם בהורדה של אירועים ואנחנו מטפלים בחולים לא בשביל שנראה מספר יותר נמוך אלא שהם יחיו יותר טוב, יהיה להם איכות חיים.
ליאון רוזנברג : ושלא יהיו אירועי לב.
ד"ר מיכאל יונש : לא יבואו לבית החולים, לא יהיה להם אירועי לב, אירועיים מוחיים.
ליאון רוזנברג : סתימת עורקים.
ד"ר מיכאל יונש : בדיוק.
פאולה רוזנברג : ופה המקום להגיד, אתה אמרת את זה ככה בשתי מילים, אולי נרחיב על זה. אתה בתור רופא קונבנציונאלי אומר אל תחכו לשלב שבו תצטרכו לקחת תרופות, בואו תתחילו בדבר החשוב ביותר בענייני שומנים ולב. זה מניעה והמניעה היא קשורה ללהיות פעילים, לאכול כמו שצריך, לאכול בתזונה בריאה וזה לא סתם המלצה אלא זה כבר בעצם מחקרים רפואיים שמוכיחים שזאת תרופה לכל דבר.
ד"ר מיכאל יונש : חד משמעית, נכון. … לצערנו, זה לא תמיד מספיק. עוד דגש של ההמלצות של האיגוד היא לטפל בחולים לפי הסיכון שלהם. זאת אומרת אם אין לך גורמי סיכון אחרים לטרשת עורקים, אתה לא מעשן ואתה פעיל גופנית ואין לך סיפור במישפחה ואין לך סוכרת ויתר לחץ דם, אפשר לחיות עם רמות כולסטרול קצת יותר גבוהות ורק לטפל על ידי פעילות גופנית.
פאולה רוזנברג : זה אומר, רק לסיכום, שזה הולך לשנות את טווחי הנורמה, ההמלצות החדשות?
ד"ר מיכאל יונש : כן, חד משמעית. זה הולך לשנות את הערכים שאנחנו שואפים לטפל. שוב, אנחנו מטפלים בחולים, זה לא שגר ושכח. אתה נותן לחולה תרופה, נותן לו טיפול, מתווה לו איזו שהיא דרך של טיפול – שינוי אורח חיים, פעילות גופנית ותרופות והוא חוזר אליך. אנחנו בודקים את הערך המספרי, אם הוא הגיע למטרה או לא הגיע. אם הוא לא הגיע, אולי אנחנו מוסיפים עוד כדור ואם הוא לא הגיע, אז יש לנו את התרופות החדשות. המתן שלהם, שוב, לא רק שמוריד את המספר אלא מונע אירועים וגם למשל אם מתחילים אותו מוקדם, פרנואנט למשל, ונותנים את זה מיד אחרי האירוע הלבבי בשלב המקודם, זה יכול אפילו להוריד תמותה בקבוצה מסויימת של חולים.
פאולה רוזנברג : תודה רבה לדוקטור יונש. אנחנו עוברים למבזק השעה עשר.
ליאון רוזנברג : דגש על קרדיולוג.
מאמרים נוספים