מחלת העורקים ההקפיים הינה חלק מקבוצת המחלות הידועות כמחלות מערכת כלי הלב, או מחלות לב וזרימה. בין הסוגים השונים של מחלות מערכת כלי הלב נימנות גם מחלות לב כליליות (אנגינה והתקף לב), ושבץ.
מחלת לב ההקפיים נגרמת כאשר העורקים הכליליים – העורקים המספקים ללב דם רווי-חמצן – הופכים לצרים בעקבות הצטברות הדרגתית של טרשת בדפנותיהם. אם העורקים אינם יכולים לספק מספיק חמצן ללב, במיוחד בזמן מאמץ, הדבר יגרום לאנגינה – תופעה המתבטאת בתחושת כאב ומועקה בחזה.
התקף לב נגרם כאשר עורק כלילי צר נחסם ע"י קריש דם, וכך קוטע אספקת הדם והחמצן לחלק משריר הלב, וגורם לנזק קבוע.
אם קיימת הצרה של העורק התרדמני – העורק בצואר המספק דם למוח – עלולה לחול פגיעה בזרימת הדם למוח – והחמרת הסיכון לשבץ.
שבץ מתרחש כאשר נקטעת אספקת דם לחלק מהמוח. למשל: אם קריש דם חוסם עורק המוביל דם למוח.
גורמי סיכון נוספים הקשורים למחלות העורקים ההקפיים
סיכון ללקות בהתקף לב או שבץ
לחולים רבים הסובלים ממחלות העורקים ההקפיים, סיכוי להיווצרות טרשת והצרת עורקים גם בחלקים אחרים של הגוף: העורקים הכליליים ועורקי הצואר. זו הסיבה לכך שלחולים במחלות העורקים ההקפיים – סיכון גבוה גם לחוות אירועים חמורים כהתקף לב או שבץ.
לכן, אם אתה סובל ממחלת העורקים ההקפיים, הרופא המטפל יבדוק את הסיכון להתקף לב או שבץ וימליץ על טיפול להפחתת הסיכון ללקות באירועים אלו .
סיכון ללקות במפרצת של עורק האאורטה הבטני
לחולים הסובלים ממחלת עורקים ההקפיים סיכוי גבוה יותר לחלות במפרצת של העורק הבטני. המפרצת מתרחשת כאשר קיימת התנפחות דמוית בלון או בליטה תפוחה בחלק מאב העורקים –עורק הדם העיקרי, המוליך דם מהלב לשאר חלקי הגוף.