מתוך MEDSCAPE
בשנים האחרונות נמצא קשר גובר בין צריכת משקאות ממותקים להתפתחות מחלות שונות. אחד המרכיבים הבעייתיים בשימוש להמתקה המשקאות הוא סירופ העשוי מתירס עתיר בחד- סוכר, אך זהו רק מהמרכיבים של משקאות מתוקים האחראיים למחלות בבני אדם, כך לפי מאמר הסוקר ממצאים חדשים ומתרכז במשקאות ממותקים בסוכר.
המאמר פורסם בספטמבר 28, 2015 ב– Journal of the American College of Cardiology על ידי וואסנטי מליק (Malik), מדענית חוקרת, ופרנק ב. הו, (Hu) פרופסור לתזונה ואפידמיולוגיה, שניהם מבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד בבוסטון, מסצ'וסטס.
"מכיון שלעיתים נדירות אנו צורכים פרוקטוז (המולקולה של חד-סוכריים) בצורתו הטבעית, המקור העיקרי של חד-סוכר בתזונה בא מתוספי סירופ סוכר עתיר בפרוקטוז, במשקאות ממותקים ובמזון. צריכה של משקאות ממותקים קשורה באופן קבוע לעליה בסיכון להשמנה, סכרת מסוג 2, ומחלות לב באוכלוסיות שונות" כותבים דר. מליק ודר. הו.
אכן, הסקירה החדשה מגלה כי צריכה של עד שתי מנות של משקאות מתוקים מעלה את הסיכון לחלות בסכרת מסוג 2 ב-26%, מחלות לב עורקיות ב- 35% והתקפת לב ב-16%. בנוסף, השמנה, דלקת פרקים כרונית ומחלות כליה כולן נקשרו לצריכת משקאות מתוקים.
"מטרת הסקירה היתה לספק עדכון לעדויות הקושרות צריכת משקאות ממותקים בסוכר לסיכון לבבי ולתחלואה שונה, עם הדגשה על תפקיד החד-סוכר" אמרה דר. מליק ל Medscape Medical News.
מסקנה רבת ערך מהסקירה, היא כי סירופ סוכר עתיר בפרוקטוז וסוכר לבן בצורתו המולקולרית כסוכרוז, אינם שונים בהרבה זה מזה, היא מוסיפה. "שניהם מכילים בערך כמויות שוות של גלוקוז ופרוקטוז. בלתי אפשרי להבדיל בין ההשפעות שיש ל גלוקוז
ופרוקטוז במחקרים אפידמיולוגיים, מכיוון שהם נצרכים ביחד במזונות ומשקאות המכילים סוכר.
משקאות עתירי סוכר קשורים לדלקת פרקים כרונית, השמנה, סכרת ומחלות לב
משקאות ממותקים הם כעת המקור העיקרי לתוספת לסוכר בתזונה – כ-50%. ארגון הבריאות העולמי והנחיות לתזונה בריאה מטעם הוועדה המייעצת למשרד החקלאות האמריקאי משנת 2015, ממליצים על הגבלת צריכת סוכרים ללא יותר מ- 10% מכלל צריכת האנרגיה היומית (מקביל ל12 כפיות סוכר). פחית סודה של 350מליליטר מכילה כ-10 עד 12 כפיות סוכר.
המחקר החדש מספק ניתוח מידע לתחליפים למשקאות עתירי סוכר: מים הם הבחירה הטובה ביותר, גם תה או קפה לא ממותקים מקובלים, בעוד שמיצי פירות ומשקאות הממותקים בממתיקים מלאכותיים פחות מומלצים.
"המסר החשוב ביותר להעביר לחולים יהיה כי משקאות ממותקים בסוכר קשורים להשמנה, סכרת, מחלות לב ודלקת פרקים כרונית וכי כדי להקטין את הסיכון של מצבים אלו וכדי לשפר את בריאותם ומצבם הכללי בכלל, עליהם להחליף אותם בחלופות בריאות יותר", אומרת דר. מליק.
מאידך, פרוקטוז במאכלים כפירות וירקות "אינו מהווה בעיה" היא מציינת, ומסבירה כי סוג הפרוקטוז הזה נספג לאט יותר בשל תכולת הסיבים הגבוהה שיש בהם, בעוד שפרוקטוז במשקאות נספג במהירות רבה.
משקאות המכילים סוכר גורמים להשמנת ייתר מכיון שאינם תורמים לתחושת שובע, דבר הגורם לצריכה נוספת של מזון. ובגלל הכמות הרבה של סוכר הנספג במהירות בדם, הם גורמים לעליה חדה בגלוקוז וברמות האינסולין.
פרוקוטוז במשקאות אלו – מכל מקור: סוכר או סירופ עשוי מתירס עתיר בחד- סוכר – גם גורם להצטברות של רקמות שומניות, עודף שומנים בדם, הצטברות שומן חריגה ובעיות בכבד.
פרוקטוז גם מגביר ייצור של חומצת שתן: תופעה שנקשרה לדלקת פרקים כרונית ועמידות לאינסולין, אומרים הרופאים.
להיפטר מהרגל שתיית הסודה: עשו זאת בהדרגה
בעוד היא מציינת כי "המצב אידיאלי והרצוי ביותר יהיה אם רופאים ייעצו למטופלים שלהם להימנע לחלוטין משתיית סודה המכילה סוכר", דר. מליק מוסיפה, "יתכן ובקשה כזו אינה מציאותית, לכן המלצה כי הם יגבילו את צריכת הסודה, או ישתו לעיתים רחוקות יכולה להיות מעשית".
בעוד מיצים נחשבים בריאים כי הם מכילים מספר ויטמינים וחמרים מזינים אחרים, הם מכילים גם כמות דומה של סוכר – אף אם הוא טבעי ולא בא כתוסף – וצריכת מיצים נקשרה לעליה במשקל וסכרת במכמה מחקרים. לכן, אומרת דר. מליק, כמות מקסימלית של 0.11 עד 0.177 ליטר ליום היא המומלצת.
משקאות ממותקים בממתיק מלאכותי יכולים להוות חלופה סבירה למשקאות הממותקים על ידי סוכר כי יש בהם מעט או אפס קלוריות. אולם, החוקרים מצביעים על כך כי מעט מאד ידוע על ההשלכות הבריאותיות לטווח רחוק של צריכת ממתיקים מלאכותיים.
כמה מחקרים מצאו קשר בין סודה דיאטטית להשמנה, תסמונת מטבולית וסכרת, אך ממצאים אלו יכולים להיות תוצאה של סיבתיות הפוכה – לאנשים הסובלים ממצבים אלו או יש להם נטיה אליהם, סיכוי רב יותר לצרוך משקאות "דיאטטיים".
עם זאת עדות אחרת היא שהמתיקות העזה של ממתיקים מלאכותיים יכולה לגרום להתניית ייתר להעדפת דברי מתיקה ולתיאבון מוגבר.
" אף שצריכת משקאות ממותקים בממתיק מלאכותי עדיפה על (צריכת משקאות מתוקים) לטווח הקרוב, מחקרים נוספים דרושים כדי להעריך את ההשלכות המטבוליות שלהם לטווח רחוק" כותבים הרופאים.
לעת עתה, דר. מליק מייעצת כי רופאים יכולים לעזור למטופלים להיגמל מהרגל שתיית סודה על ידי המלצה לשתות משקאות דיאטטיים בתחילה ואז בהדרגה להחליף אותם במים מוגזים עם פירות, מים או קפה או תה ללא סוכר.