סקירה כללית של התרופות
מינון יומי של אספירין מומלץ לטיפול מניעתי כולל של מחלות לב. בנוסף, התרופות הבאות הביאו להטבה בטיפול במחלת עורקים טרשתית כלילית וכדאי לשקול טיפול בהן.
* פנטוקסיפלין (Pentoxifyline)
* קלופידוגרל (Clopidogrel)
* אנוקספרין (Enoxaparin)
* סילוסטזול (Cilostazol)
* סימבסטטין (Simvastatin)
תרופות המעכבות הצמתת טסיות דם
קבוצת תרופות המעכבות הצמתת טסיות דם מונעות את הסיכון של מחלות לב וכלי דם מארוע (שבץ) מוחי ואוטם שריר הלב. הן גם משפרות את יכולת ההליכה (של החולים) על ידי שיפור זרימת הדם.
אספירין
אספירין מעכב סינטזה של החומצה השומנית פרוסטגלנדין, וכך מונע התהוות החיבור בין טסיות וטרובוקסן A2.
קלופידוגרל (Plavix)
קלופידוגרל מעכב חיבור של האנזים אדנוזין דיפוספט ((ADP לקולטנים של טסיות דם, ומגשרי ADP המפעילים את התרכובת של גליקופרוטאין Ilb/llla ובכך מונעים קרישת טסיות. ההתויה הינה למניעת האירועים על רקע וסקולרי וטרשת עורקים.
סילוסטזול (Pletal)
המכניזם באמצעותו משפיע על תסמינים של צליעה לסירוגין אינו ברור חלוטין. סילוסטזול פועל כמעכב של האנזים פוספו-דיאסטראזה type 3 (PDE3), עם הדגש הטיפולי של הגברת רמת cAMP, מה שמביא להגברת הצורה הפעילה של PKA או protein kinase A, האנזים הכרוך ישירות במניעה של צימות של טסיות הדם ומביא להפחתת תהליכי קרישת יתר.
* פנטוקסיפלין (Pentoxifyline)
ניתן לחולים הסובלים מצליעה לסירוגין כתוצאה מהסתיידות עורקים וחסימה כרונית של העורקים בגפיים. היא משפרת את זרימת הדם על ידי שיפור הגמישות בכדוריות הדם האדומות וכך מסייעת להפחתת הצמיגות שלו.
תרופות המסייעות למניעת הווצרות שומנים בדם
קבוצת תרופות המורידות את רמת הכולסטרול בדם, ומסייעות במניעה של התרחשות ראשונה של אירוע לבבי מסיבי.
סימבסטטין (Zocor)
מיועד להורדת רמות גבוהות של כולסטרול וטרשת עורקים. בנוסף, סימבסטטין, משמש להפחתת תמותה ממחלות לב, להפחתת סיכון להתקף לב, שבץ או התקפים איסכמיים חולפים או להפחתת הצורך בניתוח מעקפים או צנתור אצל חולי לב עם רמות גבוהות של כולסטרול בדם. סימבסטטין מעכב את הפעילות של אנזים HMG-CoA רדוקטאז, הדרוש לייצור הכולסטרול בכבד, כתוצאה מכך יורדות רמות הכולסטרול בדם. חולים הנוטלים את התרופה צריכים לשנות הרגלי אכילה לדיאטה דלת-שומן מורידת כולסטרול.
פראבאסטאטין Pravachol
היא תרופה חוסמת את פעולת האנזים הדרוש לייצור כולסטרול בכבד .HMG-CoA פראבאסטאטין נטמע במהירות בדם, והשיפור התירפותי מורגש כבר בשבוע הראשון. אפקטיבי ביותר להורדת רמות גבוהות של כולסטרול בדם לחולים עם הטרוזיגוט: נטיות תורשתיות לגן האחראי על ייתר שומנים בדם.
לובסטאטין Mevacor, Altoprev
אף היא מורידת כולסטרול המבודד מסוג של פטרית עובש: Aspegillus terreus. מעכב HMG-CoA מזרז את הפיכת HMG-CoA למבלונט שהוא שלב מוקדם בתהליך הביוסינטזה של כולסטרול. לובסטאטין מיוצרת בטבליות לשחרור מיידי (Mevacor) ושחרור מושהה Altocor)).
רוסובאסטאטין (Crestor)
רוזובסטטין אף הוא מעכב את פעולת האנזים המרכזי בתהליך ייצור כולסטרול בכבד: HMG-CoA Reductase. התרופה מורידה את כל סוגי הכולסטרול: הכולסטרול "הרע" בדם LDLואת רמת השומנים אך מעלה את רמת ה- HDL.
הטיפול ברוסובאסטאטין כולל דיאטה מיוחדת והתויה להגברת הפעילות גופנית כדי לטפל בתופעה התורשתית של ייתר כולסטרול.
אטורבאסטאטין (Lipitor)
אטורבסטטין מעכב את פעולת האנזים שדרוש לייצור כולסטרול בכבד, והיא בעלת השפעת ארוכת טווח.
לפני תחילת הטיפול החולים מתחילים בדיאטה להורדת הכולסטרול למשך 3-6 חודשים, וממשיכים בה לתקופה בלתי מוגבלת. המינון מתחיל בכדור של 10 מ"ג ליום ויכול לעלות למקסימום של 80 מ"ג ליום.
פלובאסטאטין (Lescol)
מעכב את פעולת האנזים HMG-CoA האחראי לייצור כולסטרול בכבד.
לפני תחילת הטיפול החולים מתחילים בדיאטה להורדת הכולסטרול למשך 3-6 חודשים, וממשיכים בה לתקופה בלתי מוגבלת.
פלובאסטאטין מיוצרת בטבליות של שחרור מיידי (Lescol) ושחרור מושהה XL) Lescol). המינון הינו 20-80 מ"ג ליום פעם או פעמיים ביום.
תרופות נוגדות קרישה
נוגדי קרישה מפחיתים היווצרות של קרישים בוורידי הרגליים (תרומבוזה). הפרין בעל משקל מולקולרי נמוך.
אנוקספרין (Lovenox)
אנוקספרין מגביר עיכוב של פקטור Xa וטרומבין ע"י הגדלת אנטי-טרומבין III.
הוא גם בעל השפעה על טרומבין וזמן קרישה.
לתרופה התויות טיפוליות נרחבות: המנה אינה מותאמת לפי משקל המטופל. אנוקספרין בטוח יותר ויעיל מהפרין לטיפול ב קרישים בוורידי הרגליים. זמן הטיפול הממוצע הינו בין 7 ל-14 יום.
דלטפארין (Fragmin)
דלטפארין הינו הפרין בעל משקל מולקולרי נמוך המפחית היווצרות של קרישים. מגביר עיכוב של פקטור Xa וטרומבין ע"י הגדלת אנטי-טרומבין.