מאת דבורה בראוזר, פברואר 25, 2015
קואופיו, פינלד – אף שמחקרים קודמים כבר הראו כי קיים קשר בין שהיה בסאונה להפחתת אירועים לבביים, מחקר רב היקף שנעשה בפינלנד מראה כי השהות בסאונה יכולה להועיל גם בהפחתת מקרי תמותה באופן כללי – וכי הקשר בין השניים יכול להיות "תלוי מינון" (¹ ) . החדשות הטובות הן: ככל שגדל זמן ההתרגעות בחום הסאונה יש שיפור במצב הבריאות.
מחקר שכלל יותר מ-2000 גברים בפינלנד, בה הנוהג של בילוי בסאונה הינו אורח חיים נפוץ יותר מאשר בארצות אחרות, הראה כי שיעורי התמותה מאירוע לבבי פתאומי (SCD), מחלת לב כלילית (CHD), אירועים לבביים אחרים (CVD)וסיבות מוות אחרות לאחר 18 שנות מחקר, היו נמוכים משמעותית בקרב אלו שבילו בסאונה פעמיים עד שלוש פעמיים בשבוע לעומת אלו שהשתמשו בהן פעם בשבוע. הנתונים היו נמוכים אף יותר לגבי אלו שבילו בסאונה ארבע עד שבע פעמים בשבוע.
כך מדווחים דר. יארי לאוקאנן (Laukkanen) מאוניברסיטת מזרח פינלנד בקואופיו ועמיתיו בדו"ח שפורסם בירחון הרפואה האמריקאי המוקדש לרפואה פנימית (Journal of American Medical Association Internal Medicine)
דר. ריטה פ. רדברג (Redberg) מהאוניברסיטה של קליפורניה בסאן דייגו, כותבת בהערות עריכה נילוות שהמחקר לא בחן את המכניזם לקשרים בין התופעות אלא רק העלה השערה שההתרגעות או אפילו "החברותא המשותפת" תורמים לירידה בחולי ותמותה. יהיה המכניזם אשר יהיה: "ברור כי הבילוי בסאונה הינו בילוי המיטיב עם המבלה".
מחקר גדול ונדיר על הקשר בין סאונה ובריאות הלב
חוקרים מיפן בחנו בעבר את הקשרים בין שימוש בסאונה ובריאות הלב בכמה מחקרים קטנים, אך החוקרים הפינים בקשו להעריך משתנים נוספים בקרב קבוצת אוכלוסיה גדולה יותר. "רצינו לבצע מחקר גדול יותר, שיארך זמן רב יותר כדי לבחון גורמי סיכון ספציפיים". אמר לאוקאנן.
הצוות שלו בדק מידע לגבי 2315 גברים שהשתתפו בקבוצת חקר מחלות לב איסכמיות (מחלות בן קיימת הגבלה באספקת הדם) בקואופיו, פינלנד, ושגילם נע בין 42 ל-60 (גיל ממוצע 53.1 שנים), אשר העדיפו את הבילוי בסאונה הפינית המסורתית היבשה, המאופיינת בלחות נמוכה וטמפרטורה גבוהה.
הערכות נקודת ההתחלה שנערכו בין מרס 1984 עד לדצמבר 1989, בדקו גורמי סיכון כעישון, מדד מסת גוף, לחץ דם, רמת כולסטרול, שימוש בתרופות ורמות פעילות גופנית. בשאלונים שמלאו המשתתפים הם גם ציינו כמה פעמים בשבוע ביקרו בסאונה.
החוקרים יצרו שלוש קבוצות-משנה בהתאם לתשובות: אלו שדווחו על ביקור בסאונה פעם בשבוע (601), אלו שדווחו על פעמיים עד שלוש ביקורים בשבוע (1513), ואלו שדווחו על ארבע עד שבע ביקורים בשבוע (201). זמן המעקב אחר המשתתפים נע בין 18.1 שנים ל-22.6 שנים (ממוצע של 18.8 שנים).
במשך התקופה, ארעו בכל הקבוצה 190 מקרים של מוות לבבי ((SCD , 407 אירועים לבביים קריטיים אחרים ((CVD , 281 אירועים כתוצאה ממחלות לב ((CHD, ו-929 מקרי מוות מסיבות אחרות. בקבוצה שהשתמשה בסאונה בתכיפות הגדולה ביותר נצפו פחות מקרי מוות לבבי ( (SCD לעומת משתמשי הביניים ואלו המשתמשים בתדירות הנמוכה ביותר (5% לעומת 7.8% ו-10.1% בהתאמה). הם חוו גם פחות מקרי מוות כתוצאה ממחלת לב ואירועים לבביים קריטיים ((CHD (8.5% לעומת 11% ו-14.9% ), (12% לעומת 16.4% ו-22.3%) ומקרי מוות מסיבות אחרות (30.8% לעומת 37.8% ו-49.1%).
-1-
משך השהיה בסאונה השפיע גם הוא על הממצאים –בביקור שארך למעלה מ-19 דקות היתה ירידה של 52% ברמת הסיכון ל מוות לבבי פתאומי, לעומת שהיה של פחות מ-11 דקות בסאונה. פעילות ארוכה יותר קושרה גם להפחתת מקדם הסיכון למוות כתוצאה ממחלות לב ומוות לבבי קריטי. למעשה, מוות מגורמים אחרים היה האירוע היחיד שלא היה לו קשר משמעותי לזמן השהיה בסאונה.
ככלל, המחקר הראה שהשימוש בסאונה הינו אמצעי מניעה נגד אירועים לבביים חמורים – לפחות אצל גברים בגיל העמידה, כותבים החוקרים. "התוצאות שקיבלנו מראות כי רחיצה בסאונה הינה הרגל בריאות מומלץ, אף שאנו נזקקים למחקרים נוספים כדי לאמת את התוצאות שלנו בקבוצות אוכלוסיה שונות".
מובן כי חשוב לשלב מספר הרגלי חיים כדיאטה מאוזנת, המנעות מעישון והתעמלות באורח קבוע. "וסאונה הינה חלק נוסף מאורח חיים בריא".
הנאה במקום "בדיקות מיותרות"
דר רדברג מציינת במאמרה כי לעיתים קרובות היא מייעצת לחולים להוציא את כספם על דבר שיהנו ממנו ולא על בדיקות מיותרות. "לאוקאנן וצוותו מציגים נתונים המצביעים על כך כי העצה שלי לא רק תעזור למטופלים שלי להרגיש טוב יותר, הם גם יחיו זמן רב יותר אם הם יבחרו להנות מביקור בסאונה באופן קבוע".
– אכן, ממצאי המחקר "מוסיפים למידע המצוי כבר בידנו התומך בכך ששינויים בארחות חיים שווים, אם לא עולים בחשיבותם על כל סוג של טיפול רפואי שאנו יכולים להציע למטופלים שלנו".
חשוב כמובן לציין את מגבלות המחקר ,במיוחד העובדה שלא בססו קשר בין סיבה ותוצאה. "עם סייגים אלו, כל זה מענין מאד", "יש ים של מידע המצביע על כך שפעילות גופנית קשורה קשר הדוק לירידה במחלות ותמותה, ללא קשר לגורם מסויים. מצד שני, אם אפצע מחר ולא אוכל להתעמל, יתכן והשהיה הסאונה תהווה חלופה טובה עבורי".
לציין כי "תופעת תלוי מינון" לפיה תדירות השימוש משפיעה על הממצאים היתה מענינת אך עוררה שאלות נוספות. "האם האנשים ששהו יותר זמן בסאונה גם עוסקים יותר בפעילות גופנית? האם הרגלי האכילה שלהם טובים יותר? האם צרכו פחות אלכוהול? כל א לו יכולים גם הם להטות את תוצאות הממצאים".
"כמו-כן, השהיה בסאונה מחקה פעילות גופנית כי קצב הלב עולה. אך, אינך מזיז באמת את הגפיים או עושה פעילות המחוללת את היתרונות שבהתעמלות. לכן, לעת עתה איננו יכולים לקבוע מדוע תהיה תופעת המינון", אך, "מנקודת מבט מעשית, אם אנשים אינם יכולים להתעמל מסיבה כל שהיא, אז שהיה בסאונה יכולה באמת לסייע".
© כל הזכויות שמורות ל- Heartwire וMedscape