סוכרת (מטיפוס 2, המבוגרים) מהווה מגפה בעולם המודרני. מליוני אנשים ברחבי העולם מאובחנים כלוקים במחלה. בארצות הברית לבדה מעל ל- 24 מליון חולים ובישראל מעל לחצי מליון חולים. מחלת הסוכרת הינה מחלה כרונית, בעלת מהלך המתקדם לאורך שנים. לסכרת סיבוכים רבים, באיברים שונים בגוף, כדוגמת הכליות, העיניים, הלב ומערכת העצבים.
על אף ההתקדמות הרבה בתחום המחקר והטיפול במחלה ברור היום כי הדרך היעילה ביותר היא בעצם להימנע, או לכל הפחות לדחות באופן משמעותי, את הופעת הסכרת. הקפדה על פעילות גופנית סדירה, שמירה על דיאטה נכונה ומשקל תקין מהווים אמצעי חשוב בטיפול המונע את התפתחות הסכרת.
מספר מחקרים בעבר מצאו קשר בין צריכה של משקאות עתירי סוכר לבין עליה בסיכון לפתח סוכרת. מרבית המחקרים הללו נערכו בארצות הברית. ואכן במקומות רבים בעולם כבר מבינים – שתייה של משקאות ממותקים אינה מומלצת ואף עשויה לפגוע בבריאות. בארצות הברית למשל, מנסים גורמים שונים להכריז מלחמה כנגד השמנת היתר. אחד האויבים הבולטים במלחמה הזו הם המשקאות הממותקים. כך לאחרונה פורסם כי עיריית ניו-יורק ניסתה, ללא הצלחה עד כה, לאסור מכירה של משקאות שכאלו במוסדות ציבור, מגרשי ספורט, מסעדות ועוד.
מחקר חדש נערך הפעם באירופה, ניגוד למחקרים אמריקאים קודמים, ופורסם ב Diabetologia, בדק את הקשר בין צריכה של משקאות ממותקים ושכיחות של מחלת הסוכרת. המשקאות אשר נבדקו היו מיצים טבעיים (100% פירות או ירקות), נקטר (משקאות עם עד 20% תוספת סוכר) ומשקאות קלים אחרים (אשר חולקו לשתי תת קבוצות – אלו המומתקים בסוכר ואלו הממותקים באמצעות ממתיקים מלאכותיים).
החוקרים התבססו על מחקר מדעי רב משתתפים שנערך במספר מרכזים רפואיים מובילים במדינות שונות באירופה אשר נקרא EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). הנחקרים חולקו לשתי קבוצות – 12,403 משתתפים חולי סוכרת, וקבוצה נוספת אשר כללה 16,154 משתתפים בריאים.
חוקרים אספו מידע רב על המשתתפים במחקר. המידע הופק באמצעות שאלונים מסודרים ונגע בין היתר למצבם הבריאותי, לסטטוס עישון וצריכת אלכוהול, מצב כלכלי והשכלתי, פעילות גופנית ולהרגלי התזונה וצריכת המשקאות שלהם. החוקרים התייחסו לשוני בין סוגי המשקאות בין המדינות השונות ונקבעו הגדרות וקריטריונים ברורים על מנת לבדוק את הקשר בין צריכה של משקאות עתירי סוכר וסוכרת.
מהמחקר עולה כי צריכה יומית של משקאות רוויים בסוכר בכמות של 336 גרם(שווה ערך לפחית אחת של משקה ממותק) העלתה את הסיכון לפתח סוכרת בכ-20% בהשוואה לכאלו הצורכים כמויות קטנות של משקאות שכאלה (פחות מכוס משקה ביום). הסיכון המוגבר נובע ממספר גורמים אפשריים: יתכן כי העליה במשקל הנלווית לצריכה המשקאות הרוויים בסוכר היא המביא בהמשך להתפתחות סכרת, יתכן מנגנון שונה המגביר סיכון דרך השפעה על תפקוד האינסולין בגוף (למשל בשל עליה חדה ברמת הסוכר).
בנוסך, חשוב לציין כי גם צריכה של כמות דומה של משקאות רוויים בממתיק מלאכותי העלתה את הסיכון לפתח סוכרת, אך לאחר עיבוד סטטיסטי והתייחסות לגורמים נוספים (כצריכה קלורית ו-BMI) היא לא הייתה משמעותית סטטיסטית. מיצים טבעיים ונקטר לא היו קשורים עם סיכון מוגבר לפתח סוכרת.
לסיכום, ממש כמו מחקרים קודמים שבוצעו בארצות הברית, המחקר האירופאי מחזק את הקשר שבין צריכה של משקאות עתירי סוכר לבין עלייה בסיכון לחלות במחלת הסוכרת. אמנם כיום אין הגבלה בחוק על צריכה של משקאות עתירי סוכר, אך חשוב לזכור כי המאבק בהשמנה ובמחלת הסוכרת אינו רק ציבורי, אלא אישי. כל אדם במרחב הפרטי, בביתו ובחיק משפחתו, יכול לבחור לשנות את הרגליו. להקפיד על פעילות גופנית, להימנע מעישון, להקפיד על תזונה נכונה ועל פי כמות גוברת של מחקרים – להפחית את הצריכה של המשקאות העתירים בסוכרים.
The InterAct Consortium. Consumption of sweet beverages and type 2 diabetes incidence in European adults: results from EPIC-InterAct. Diabetologia 2013; DOI:10.1007/s00125-013-2899-8.