מחקרים חדשים מנסים לגשר על הפער במחסור בנתונים כדי להציג מידע על ההשפעה והסכנות שיש בתרופות טבעיות
מטופלים אינם מספרים לקרדיולוג שלהם אילו תוספי מזון טבעיים הם נוטלים. והבעיה החמורה יותר: רופאים אינם שואלים.
אחד מכל חמישה מבוגרים אמריקאיים השתמש בתוספי מזון בתקופה מסוימת, עם זאת, 70% מהמטופלים אומרים כי הם אינם מספרים לרופא המטפל על כך. זאת לדברי סקירה חדשה על תוספי מזון ורפואת כלי דם ולב.
דר. רוזה ליפרוטי (Liperoti) מהאוניברסיטה הקתולית ברומא, איטליה, ועמיתיה אומרים כי על קרדיולוגים "להעמיק את הידע המקצועי" על מוצרי תוספי המזון כדי לשפר את הטיפול: להבין יותר כשהם שואלים את מטופליהם אילו תוספי מזון טבעיים הם נוטלים, ולדון עימם בסכנות הכרוכות בנטילת תוספי מזון אלו. הסקירה שלהם שפורסמה ב –The Journal of the American College of Cardiology השבוע מתמקדת הן בתוספי המזון הנפוצים בשימוש בקרב חולי לב, והן בתוספי המזון שהשפעתם על הלב ידועה כבר.
"המנהג של שימוש ברפואה אלטרנטיבית ונטילת תרופות טבעיות (העשויות מעשבי מרפא) נפוץ מאד, רופאים חייבים להיות מודעים לסכנות והיתרונות שבטיפולים אלו כדי שיוכלו לדון בהן עם מטופליהם", אומר המחבר הראשי דר. גרציאנו אונדר Onder)) אף הוא מהאוניברסיטה הקתולית של הלב הקדוש ל- TCTMD.
דר. אונדר אף סבור שהחינוך בנושא צריך להיות ממוסד יותר, ומציע כי קורס העוסק ברפואה טבעית (המשתמשת בצמחי מרפא) יהפוך לחלק מתכנית הלימודים בבתי הספר לרפואה. לא משום שרופאים עתידים להציע תרופות טבעיות אלא כדי שיבינו את השפעת הגומלין בינן לתרופות קונבנציונליות.
כאשר מטופלים נוטלים גם תרופות אחרות, רופאים חייבים להבין אלו יתרונות טמונים בהן, ואלו נושאים הקשורים בבטיחות המטופל עלולים לעלות.
אין צורך באישור מנהל המזון והתרופות
בארצות הברית אין צורך באישור מנהל המזון והתרופות כדי לשווק תוספי מזון טבעיים שכן תרופות מצמחי מרפא מסווגות כ"תוספי מזון", ולכן היצרנים אינם מחוייבים להוכיח כי הן בטוחות או יעילות לפני שיווקן.
בעוד שמנהל המזון והתרופות יכול להסיר מהשוק מוצרים מסוכנים, המידע על בטיחות תרופות מצמחי מרפא נאסף על ידי יצרנים, צרכנים, ורופאים באמצעות פורטל לדיווח על בטיחות, שבו הם יכולים לדווח מרצונם על מוצר מסוכן.
באופן דומה, גם מדינות האיחוד האירופי, וישראל, אינן דורשות ראיה לבטיחות או יעילות לפני אישור תרופות מצמחי מרפא, והמוצר מוסר מהמדף רק אם נמצא שנגרם נזק ממשי. אין גם הנחיות שיבטיחו כי מוצר מסויים אכן יכיל את המרכיבים המצויינים על התוית, או פיקוח על טוהר המוצר.
"קיימים מחקרים המראים כי לעיתים כדי להשיג את התוצאה הרצויה תרופות מצמחי מרפא מעורבות עם עשבי מרפא אחרים או תרופות קונבנציונליות" מוסיף אונדר.
בסקירה שלהם ליפרוטי ועמיתיה התמקדו בעשר תרופות מצמחי מרפא המיועדות במְיֻחָד לטיפול במחלות לב, וידועות בשמותיהן הפופולריים: ג'ינסנג אסייתי ((Asian ginseng, קידד קדוש ( (Astragalus, שמן פשתן (flaxseed oil), שום ((garlic, גינקו (ginkgo),חרצני ענבה (grape seed) תה ירוק (green tea) עוזרד (Hawthorn) גדילן (Milk thistle) סויה (soy).
לאחר מכן החוקרים העריכו את ההתוויות האפשריות, נתונים ביולוגים וקליניים, ובחנו אם קיימות בעיות בטיחות.
יש להדגיש כי כל הניסויים הפורמלים על התרופות הינם "חלקיים ביותר" ומבוצעים בהיקף קטן. במקרים רבים התוצאות מתפרסמות ביפנית או סינית בלבד, לא באנגלית. והדבר מקשה על איסוף כל היידע הקיים לגביהן.
כיצד משפיעות התרופות הטבעיות על הלב
קיימות שפע של דוגמאות של תרופות הטבעיות ראויה לתשומת לב מיוחדת מצד הקרדיולוגים:
"גינקו ושום למשל, עלולים להשפיע על פעילותן של טסיות הדם, ולגרום לדימום מוגבר באם נוטלים אותן עם אספירין או נוגדי קרישה".
"חמוציות (המשמשות כתרופה טבעית למניעת זיהום בדרכי השתן בנשים), Goldenseal (פרח ממשפחת הנוריות המשמש עם אכינציאה כנוגדן חידקים במניעת צינון וזיהומים בדרכי הנשימה), וג'ינסנג אסייתי עלול להפריע בפעילותו של האנזים הקשור במטבוליזם של התרופה Warfarin, ולגרום לעליה ב- INR (ערך קרישה מנורמל) ולסיכון לדימום מוגבר.
תה ירוק מכיל כמויות קטנות של ויטמין K ועלול לפגוע ביעילות של הטיפול ב-Warfarin. עוזרד עלול לפגוע בריכוז הדם במטופלים הנוטלים Digoxin Lanoxin)).
"אלו הן רק חלק מהדוגמאות לסיכונים הקשורים בשימוש בתרופות טבעיות" , למרות זאת, מוסיף דר. אונדר, "חסר בנתונים פרה-קליניים ומחקרים קליניים המתמקדים על ההשפעות של תרופות טבעיות, נתונים לגבי מדד הבטיחות של תרופות אלו הינם מצומצמים".
קיימת תפיסה שגויה בקרב צרכנים כי מכיון שתרופות מצמחי מרפא הינן "טבעיות", הן גם בטוחות – זאת למרות העובדה שכיום כ-25% מהתרופות המסחריות מכילות אותם מרכיבים הנמצאים בצמחים בהם משתמשים ברפואה מסורתית. בעבר היתה יריבות היסטורית מסויימת בין מטפלים נטורופטים לרופאים העוסקים ברפואה קונבנציונלית, שגרמה לחוסר רצון בקרב מטופלים לדון במוצרים טבעיים שקבלו ממטפלים העוסקים ברפואה אלטרנטיבית עם הרופאים. אולם דר. אונדר מאמין כי הפער בתקשורת הינו דו-סיטרי. "לעיתים קרובות רופאים אינם מתענינים. הם טוענים כי אלו אינן תרופות אמיתיות לכן איני מעונין ללמוד עליהן" אולם עליהם להבין כי תרופות אלו הינן חלק מתכנית הטיפול של המטופלים שלהם".
באשר לשימוש הנכון במידע שנותנים מטופלים, דר. אונדר מצביע על מספר אתרים ממשלתיים וסוכנויות הסדר (רגולטוריות) המציעות מקורות מידע אמינים ומעודכנים על
תרופות טבעיות ותוספים צמחיים.
הוא ממליץ על האתר של הארגון הלאומי לבריאות משלימה ומשולבת, בו נמצא פירוט של צמחים, עשבי מרפא ותופעות הגּוֹמְלִין שלהן (https://nccih.nih.gov/health/herbsataglance.htm)
** התוכן נבדק ואושר ע"י דר' מיכאל יונש, קרדיולוג בכיר, מנהל שרות מחלות לב מבניות, מומחה בצנתורי לב בבית החולים קפלן, כמו כן דר' יונש הינו מרצה בכיר באוניברסיטה העברית בתחומי הקרדיולוגיה הפולשנית וצנתור עורקי הלב.**
.