מחקר במימונו של ארגון הבריאות הלאומי ( (NIH של ארצות הבריאות קובע: יותר מדי שעות שינה או פחות מדי שעות שינה כמעט מכפילים את הסיכויים ללקות בהתקף לב בחולים בעלי לחץ דם גבוה
דברה האוזר, 19 מאי, 2015
ניו-יורק, ניו יורק – תוצאות מחקר חדש מראות כי בהשוואה לאנשים בעלי הרגלי שינה בריאים, בחולים בגיל העמידה בעלי לחץ דם גבוה, תקופות שינה קצרות או ארוכות מדי יכולים להוות אחד הגורמים שכמעט מכפילים את סיכוייהם להתקף לב.
במחקר, שעקב אחר 200.000 חולים הסובלים מלחץ דם גבוה, ושהוצג בכנס המדעי השנתי של האגודה האמריקאית לחקר לחץ דם גבוה (ASH) נמצא כי הסיכוי ללקות בהתקף לב בקרב משתתפים שישנו פחות מחמש שעות שינה בלילה בממוצע, לעומת אלו שישנו שבע עד שמונה שעות שינה בלילה, היה גבוה ב 87%. בנוסף הסיכוי ללקות בהתקף לב היה גבוה ב.74% בקרב הקבוצה שבממוצע ישנה יותר משמונה שעות בלילה.
"היה זה מפתיע קצת לגלות שתוצאות המחקר התגלו כעקומת "יו" (U ) ,אך הופתענו עוד יותר לגלות שהסיכון להתקף לב היה כה גדול בקרב משתתפים שלא שישנו מספיק" כך אמר, המחבר הראשי, דר. אולוואסון אקינזיי (Oluwaseun (Akinseye מבית הספר לרפואה ע"ש איצ'ן במרכז הרפואי מאונט סיני בניו יורק, ל Heartwire .
’’עלינו להתחיל לדון עם המטופלים על נושא שעות השינה שלהם, אף שלעיתים בחירות חיים כאלו אינן ניתנות לשליטה לחלוטין, כל אחד צריך לנסות להשתדל לישון את מספר שעות השינה המומלצות". מוסיף אקינזיי
הבדלים בדפוסי-שינה
החוקרים בדקו נתונים שנאספו בין השנים 2004 ל- 2013 בסקר שנערך על ידי ארגון הבריאות הלאומי ובוצע על ידי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDCP)והמרכז הלאומי לסטטיסטיקה רפואית(NCHS) , בו השתתפו 203.794 מבוגרים (50% מהם נשים; הגיל הממוצע היה 59.5 שנים) שדווחו כי הם סובלים מלחץ דם גבוה, ומהו אורך הזמן המשוער של שעות השינה שלהם. מתוכם % 78.6 היו לבנים ו-15.4% היו שחורים.
55.9% מהמשתתפים היו בקבוצת "ישנים בריא" (7-8 שעות שינה בלילה), % 28.7 נחשבו ל"ישנים קצרים" (5-6 שעות שינה בלילה) , ו 11.5% היו בקבוצת "הישנים המאריכים" (> 8 שעות שינה ) 3.9% היו בקבוצת "חסר שינה" (<5 שעות שינה).
"אלו מהמשתתפים שדיווחו כי ישנו למעלה מ- 8 שעות שינה בלילה היו נשים מבוגרות מהגיל הממוצע" מדווח אקינזיי, לקבוצת ""חסר שינה" השתייכו משתתפים בגיל הביניים, שחורים או מעשנים" הוא מוסיף.
בשתי קבוצות אלו חוו המשתתפים יותר אירועים של מחלות לב כליליות (%17.2 ו-16.7% בהתאמה) לעומת קבוצות השינה הבריאה והקצרה (%11.7 ו-11.1% בהתאמה; 0.01< 'מובהקות התוצאה (P
רצינו לבדוק אירועים של מחלות לב כליליות כי חולים במחלות לב נוטים לדווח על דפוסי שינה לא רגילים" מציין אקינזיי.
השכיחות המתואמת להתקפת לב היתה 11.2% בקבוצת "חסר שינה" לעומת שכיחות של 5.4% בקרב קבוצת "הישנים הבריאים" (P <0.05 ) . שכיחות אירועי התקרב קף לב "קצרי השינה" היתה כמעט זהה לזו שבקרב "הישנים הבריאים": שכיחות התקף לב בשתי הקבוצות היתה 5.7%. עם זאת, שכיחות התקף לב בקרב הקבוצה של "המרבים בשינה" (> 8 שעות שינה ) היתה גבוהה הרבה יותר: 13.6% (P<0.05 לעומת ישנים בריאים )
מה קדם למה?
"מכיון שבמחקר נעשתה בדיקה אמפירית של נתוני חתך, לא יכולנו לקבוע את הסיבה והתוצאה. לכן יש צורך בעוד מחקרי אורך כדי שנוכל לקבוע את הכיוון של ההקשרים שמצאנו. אקינזיי אמר ל- Heartwire.
הנושא עלה בזמן הדיון לאחר המצגת , כאשר אחד חברי הפאנל, דר. וויליאם ס. קושמן (William C. Cushman) שאל את החוקרים מה לפי דעתם קדם למה: "מה היא התרנגולת ומה הביצה?"
"קיים ויכוח מתמשך לגבי הכיוון של ההקשרים שמצאנו. לצערינו, לא יכולנו לענות על כך בזמן זה" אקינזיי ענה. "אך בהתחשב בכך כי האפשרות שהמכניזם של זמן שינה לא מספקת מגביר סמנים דלקתיים וגורמים הקשורים במחלות לב, אנו נוטים לחשוב כי שינה הינה גורם סיכון ולא להיפך. מחקרים אפידמיולוגיים בעתיד אמורים לתת תשובות נוספות".
חברי פנל נוספים ומשתתפים בדיון ציינו כי הם היו רוצים לראות האם רמת לחץ הדם אף היא שונה בין קבוצות השינה השונות, וכיצד דפוסי שינה יכולים להשפיע על אירועים לבביים. ובנוסף, אם היתה השפעה שונה ממשתתפים שדווחו כי עבדו במשמרות, ואם הקשר בין התקף לב למשך שעות השינה תקף גם לגבי חולים שאינם סובלים מלחץ דם גבוה.
"אני סבור כי זה יחזק את ממצאי המחקר שלפנינו לו יכולנו להדגים שני סוגים של מטופלים" אמר קושמן.
** התוכן נבדק ואושר ע"י דר' מיכאל יונש, קרדיולוג בכיר, מנהל שרות מחלות לב מבניות, מומחה בצנתורי לב בבית החולים קפלן, כמו כן דר' יונש הינו מרצה בכיר באוניברסיטה העברית בתחומי הקרדיולוגיה הפולשנית וצנתור עורקי הלב.**