חולים הסובלים ממחלת עורקים כלילית (חולי לב) יכולים להאריך את חייהם וגם להציל את הגפיים ולהמנע מסתימות בעורקי הרגליים, אם יפסיקו לעשן סיגריות, קובעות תוצאות מחקר חדש.
מחברי המחקר החדש ציפו כי חולים הסובלים ממחלת עורקים כלילית שיפסיקו לעשן ישפרו את איכות חייהם – אולם הם לא ציפו כי היתרון שבהפסקת העישון יתגלה ככה משמעותי.
ממצאי המחקר עולה כי בעוד סיכויי התמותה בקרב חולי לב שהמשיכו לעשן, נותרו כחמש שנים, תוחלת החיים בקרב חולי לב שנגמלו מעישון עלתה ביותר מ – 100% באותה שנה.
בנוסף, אם משווים את תוחלת החיים של חולים שסבלו מאיסכמיה (ירידה באספקת דם) ברגליים ושהמשיכו לעשן, בהשוואה לחולים שסבלו מאיסכמיה והפסיקו לעשן אזי תוחלת החיים עולה פי שלוש בקרב הנגמלים, אמר למדור הבריאות של רויטרס, המחבר הראשי של המחקר דר. ג'והן לאירד Dr. John) Laird) לאירד, קרדיולוג, הוא המנהל הרפואי של המרכז לכלי דם , באוניברסיטה של קליפורניה, בדייויס.
הוא ציפה כי מפסיקי עישון יחיו זמן רב יותר, הוא אמר, אך לא ציפה כי ההבדל בנתוני תוחלת החיים יהיה כה דרמטי.
"השכל הישר אמר לנו לצפות לתוצאות גרועות יותר בקרב מעשנים. אך הופתענו מגודל השינוי בההפרש"
הוא אמר כי השתמש בנתוני תמותה וכן רשומות רפואיות בנוגע לכריתות רגליים כדי לתת לחולים שלו הוכחה נוספת לערך שיש בגמילה מעישון.
"אין זה משנה באיזה שלב במחלה החולה נמצא, הפסקת עישון עוזרת", אומר לאירד.
צוות המחקר שלו בדק 793 חולי לב שסבלו גם מאי-ספיקה (איסכמיה) חמורה ברגלים בין השנים 2006 ל-2012 . מתוך הנבדקים 204 עשנו, ו 61 הצליחו להפסיק לעשן בתוך שנה.
הסיכויי למוות בתוך 5 שנים בקרב חולי הלב "המפסיקים" היה 14% בהשוואה ל-31% – לאלו שהמשיכו לעשן. כך מדווחים המחברים בדו"ח שפורסם ב- Journal of Vascular Surgery
בקרב החולים "המפסיקים" שסבלו מ מאי-ספיקה (איסכמיה) חמורה ברגלים היה היתרון שבהפסקת העישון אף גדול יותר. הוא הפחית את סיכוייהם למות בצורה משמעותית יותר. מצפי של 43% בתוך חמש שנים ל-18% .
"הסיכויים להחלמה ממאי-ספיקה (איסכמיה) חמורה ברגלים אינה טובה אם אתה ממשיך לעשן" " כמחצית החולים ימותו במהלך חמש השנים הקרובות. זו מחלה סופנית במידה מסויימת".
"לאלו מהחולים שהיצליחו להיגמל מעישון סיכויי ההחלמה השתפרו בצורה דרמטית". "אתה משער שכך יקרה, אולם עדין לא הוכח כי הפסקת עישון אכן מחוללת שינוי כה גדול".
דר יונש, מצנתר חולי לב וכן עורקי רגליים מדגיש : אכן הממצאים מרשימים וההבדל בין הקבוצות מאוד ברור וחד
"הנקודה היא שאפילו אם אתה מפסיק לעשן עכשו אתה יכול להפחית את הסיכון למוות".
"ישנם אנשים שיאמרו, ′עישנתי עד עתה, מדוע להפסיק עכשו?′, מחקר זה מוכיח כי אם הם מסוגלים להיגמל עכשו, עדין יש מקום לשיפור, למרות כל השנים בהן עישנו".
** התוכן נבדק ואושר ע"י דר' מיכאל יונש, קרדיולוג בכיר, מנהל שרות מחלות לב מבניות, מומחה בצנתורי לב בבית החולים קפלן, כמו כן דר' יונש הינו מרצה בכיר באוניברסיטה העברית בתחומי הקרדיולוגיה הפולשנית וצנתור עורקי הלב.**