מידי שנייה ושנייה בחיינו, גופנו עובד. גם כאשר איננו עושים דבר, הגוף אינו נח לרגע ומבצע עשרות פעולות ותהליכים החיוניים לקיומנו. אחד מהם הוא פעולתו של מחזור הדם, דרכו מגיעים לכל חלקי הגוף הרכיבים החשובים להמשך פעולתו התקינה.
מחזור הדם הוא למעשה תהליך בלתי פוסק במסגרתו זורם הדם דרך אינספור כלי דם שונים – נימים, ורידים ועורקים – אל הלב וממנו, אל האיברים השונים. הדם נושא בתוכו את אותם מרכיבים חיוניים להם זקוק כל איבר בגוף, ובכך מבטיח שנוכל להמשיך ולהתקיים.
ממש כמו צינור המים בגינה, גם ה'צינורות' (כלי הדם) בהם עובר הדם נתונים ללחץ מסוים בדפנותיהם, אשר מופעל על ידי אותו נוזל. כשמדובר בגוף שלנו, מדובר בלחץ תמידי שמופעל על כלי הדם, אם כי ברמות שונות (בהתאם לפעימות הלב והקצב שלהן).
ללחץ הדם בגוף שלנו ישנם ערכים תקינים, אשר נקבעו כבר לפני עשרות שנים בספרי הרפואה המודרנית, בעקבות מחקרים ובדיקות רבות. ערכים אלו נמדדים במיליליטר כספית ונקבעים על ידי שני מצבי קיצון:
- לחץ הדם הסיסטולי: זהו הרגע בו לחץ הדם על דפנות כלי הדם הוא הגדול ביותר. מתקיים כאשר חדרי הלב מתכווצים (כלומר – כאשר הדם מוזרם ממנו החוצה, אל אברי הגוף השונים).
- לחץ הדם הדיאסטולי: הרגע בו לחץ הדם על דפנות כלי הדם הוא הקטן ביותר. מתקיים כאשר חדרי הלב במצבם הרפוי ביותר (כלומר – קולטים אליהם דם).
במצב תקין, ערכי לחץ הדם הסיסטולי אמורים להיות בסביבות 120 מ"מ כספית, ואילו ערכי הלחץ הדיאסטולי – 80 מ"מ כספית. מה קורה כאשר ערכים אלו גבוהים או נמוכים מידי? אז, למעשה, סובל אותו אדם ממחלת לחץ דם אשר דורשת ברוב המקרים טיפול – ובמיוחד כאשר מדובר בלחץ דם גבוה, או יתר לחץ דם בהגדרתו הרפואית. ולכך נגיע מייד.
מחלות לחץ דם
כפי שניתן להבין מהפסקה האחרונה, מקרים בהם לחץ הדם אינו ברמה תקינה נחלקים לשניים, בחלוקה כללית:
× לחץ דם נמוך: מקרה בו הלחץ הסיסטולי עומד על ערכים של 90 ופחות, והלחץ הדיאסטולי – על 60 ופחות. מדובר בבעיה שנחשבת לא קריטית או מסכנת חיים בצורה מיידית, אך עשויה להשליך בדרכים שונות על הרגשתו של החולה. זה עלול להרגיש סחרחורות, עייפות מרובה, כאבי ראש, טשטוש ועוד.
× לחץ דם גבוה (יתר לחץ דם): מצב בו הלחץ הסיסטולי הוא 140 לפחות, והדיאסטולי – 90 לפחות. הבעיה העיקרית במקרה זה היא, שמדובר בתופעה שכמעט ואינה גוררת אחריה תופעות לוואי. החולה עשוי לחיות עם לחץ דם גבוה מבלי שיחוש בכך, אך בינתיים ייפגעו כלי דם רבים בגופו – עד לסכנה של פגיעה בכליות או בעיניים, התקף לב, שבץ מוחי ועוד. מסיבה זו, נקראת המחלה גם 'הרוצח השקט'. נכון להיום, כ-20% מהאוכלוסייה סובלת מיתר לחץ דם.
בחלק זה של האתר נתמקד בעיקר במחלה הנפוצה והמסוכנת יותר – יתר לחץ דם. לבעיה זו ישנן השלכות ישירות ועקיפות, אשר עשויות לפגוע קשות בבריאותו של החולה, ונוטלות מידי שנה את חייהם של רבים ברחבי העולם.
כאן, ננסה להסביר על הדרכים בהן ניתן לבצע גילוי מוקדם של המחלה, למרות 'ערמומיותה', נפרט על הדרכים לביצוע בדיקת לחץ דם, נספר על הטיפולים השונים אשר מציעה היום הרפואה המודרנית לטיפול בבעיה וחשוב מכל – על הדרכים למנוע את התופעה מראש ועל הפחתת הסיכויים לחלות בה. בעניין זה, מדובר בתורה שלמה אשר מצריכה שינוי משמעותי באורח החיים, בהתנהגות, בתזונה ועוד.
בחלק זה של האתר ננסה לכסות את הנושא מכל זווית אפשרית, במטרה לאפשר לכם להבין יותר על המחלה, להעלות את המודעות אליה ולסייע לכלל האוכלוסייה להתרחק מטווח הסכנה, בצורה היעילה והחכמה ביותר.