אירוע מוחי הינה מחלה קשה עם השלכות מידיות ולטווח הארוך. מעבר לטיפול המיידי חשוב לחפש ולטפל בגורמים היכולים לגרום לאירוע מוחי חוזר, כגון טרשת עורקי הצוואר, הפרעות קצב (פרפור עליות) וכן מעבר קרישי דם בין עליה ימין ושמאל בלב – דרך חלון סגלגל פתוח PFO – Patent Foramen Ovale מחקרים נרחבים בשנים האחרונות הוכיחו כי לחולים צעירים יחסית שעברו אירוע מוחי – קיימת התוויה ברורה לסגירה של ה PFO , על מנת להפחית משמעותית סיכון לאירוע מוחי חוזר
סגירת הנקב הסגלגל
1. מום אי-סגירת הנקב הסגלגל
הנקב הסגלגל הוא חור דמוי שפה הנמצא בלב בין החדרים העיליים (במחיצה הפרוזדורית). לנקב הסגלגל חשיבות בשלב התפתחות העובר, ובדרך כלל הוא נסגר בלידה או במהלך השנה הראשונה. מום לבבי מולד זה שכיח למדי ומופיע בקרב- 25% מכלל האוכלוסייה.
נקב סגלגל פתוח אינו צריך להוות סיבה לדאגה, לא יגרום לאירוע חריג ולעיתים אפילו לא יאובחן. עם זאת, הוכח כי בחלק מהמטופלים יכול המום בסגירת הנקב הסגלגל לגרום לשבץ, למיגרנות או מחלות אחרות. הרופא המטפל ייעץ לך אם הליך לסגירת הנקב הסגלגל יעזור בהפחתת גורמי סיכון אלו.
ההליך
2. סגירת הנקב
הליך הסגירה כרוך בהתערבות מזערית ומבוצע במעבדת צנתור לב. צנתר דק מוחדר לכלי דם במפשעה ומונחה אל הלב.
הגודל והמיקום המדויק של הנקב הסגלגל נקבעים על ידי הרופא. לאחר מכן מונח הסוגר במקום. לסוגר שני דיסקים גמישים דמויי מטריה, המחוברים באמצע. הוא מתקפל כלפי מטה כדי להתאים לקוטר הצנתר. כשהצנתר נפלט החוצה, בזכות תכונות זכירת צורה שלו הסוגר חוזר שוב לצורת הדיסקים דמויי מטריה. הדיסקים מאפשרים חיבור בטוח בשני צדי המחיצה הפרוזדורית. בסיום ההליך הרופא יאשר שהם נמצאים במיקום המדויק, לפני שישחרר את הסוגר ויוציא את הצנתר.
3. לאחר ההשתלה
הסוגר נמצא כעת במיקום הנכון והמום נסגר באמצעות שני הדיסקים שלו. בדרך כלל לא נדרשים תפרים כדי לאחות את החתך הקטן במפשעה, רק תחבושת לחץ. לאחר כמה חודשים הסוגר יכוסה בשכבה דקה של תאים, ולאחר מכן בתאי רקמת הלב ובמהלך הזמן המום ייסגר לגמרי.
איך נגרם שבץ מוחי?
מה הפתרון של PFO למניעה ואיך זה מתבצע?
לאחר ההליך:
הרופא המטפל ייתן לך תכנית מעקב במרווחים הבאים:
· מעקב ביום לאחר הניתוח.
· מעקב לאחר חודש, שלושה ושישה חודשים.
במהלך בדיקות המעקב הרופא יבצע בדיקת אקו-קרדיוגרפיה כדי לבדוק כי הסוגר נמצא במקום הנכון.
חשוב לדעת לאחר הניתוח:
- טול את כל התרופות שהומלצו על ידי הרופא.
- הימנע ממאמץ פיזי במשך שבועיים לפחות.
- שא אתך את כרטיס המושתל שלך.
- בדוק עם הרופא אילו פעילויות גופניות מותר לך לבצע.
הסוגר ומכשיר ה- MRI
אין מניעה לחשיפה לקרינת MRI של 1.5 ו-3 טסלה לחולים שהושתל בהם סוגר PFO. עם זאת, לשימוש בטוח בדימות MRI חייבים לשקול גורמים מסוימים. לכן, אנא היוועץ ברופא המטפל לפני הליך MRI.
הסוגר ונסיעות
הסוגר לא יפעיל מכשיר מגלה מתכות בבדיקת בטיחות בנמל התעופה.
שאלות נוספות
אם יש לך שאלות נוספות בקשר להתקן, אנא היוועץ ברופא המטפל.
להורדת עלון הסבר על התהליך לחצו: PFO- עלון