ארוחת הבוקר שוברת את צום הלילה ומהווה מקור לאנרגיה הכרחית וחיונית לעמל היום. אנשי מקצוע מתייחסים אליה כאל הארוחה החשובה ביום וכבעלת השפעה חיובית על אספקטים שונים בשמירה על מצב בריאותי מיטבי, בינהם: משקל תקין, לחץ דם נמוך, רמות כולסטרול נמוכות יחד עם תפקוד גופני וקוגנטיבי משופרים.
אך על אף האמור לעיל, אורח החיים התובעני המאפיין את עולמינו הביא לכך שבשנים האחרונות חלה ירידה עקבית בשכיחות אלו המקפידים על סדר יום הכולל ארוחת בוקר סדורה. מחקרים אפידמיולוגים שנערכו בארצות הברית לאורך השנים מראים ירידה עקבית באחוז האנשים המקפידים על ארוחת הבוקר. בארצות הברית, בשנת 1965 86% מהאוכלוסיה הקפידו על ארוחת הבוקר לעומת 75% בלבד בשנת 1991. בישראל המצב אינו שונה. מחקרים שונים מציגים תמונה חמורה יותר בקרב בני הנוער והן בקרב האוכלוסיה הבוגרת.
לאחרונה בחנה קבוצת חוקרים מארצות הברית את חשיבות ארוחת הבוקר, מזוית מעט שונה. מאמר אשר פורסם לאחרונה בעיתון הרפואי “circulation”, מצא קשר מעניין בין "דילוג" על ארוחת בוקר ושכיחות גבוהה של מחלה של כלי הדם הכליליים, המספקים דם לשריר הלב. מחלה של כלי הדם הכליליים עשויה להתבטא באוטם שריר הלב ("התקף לב") או במוות על רקע לבבי.
החוקרים עקבו במשך 16 שנים אחר כ- 27,000 גברים, בגילאים 45 עד 82. הגברים היו בתחילת המעקב בריאים ללא רקע של מחלת לב או ממאירות. באמצעות שאלונים רבים למדו החוקרים על הרגלי החיים ועל מצבם הבריאותי של המשתתפים.
ניתוח הנתונים הוכיח קשר מעניין ומשמעותי בין דילוג על ארוחת הבוקר לבין סיכון מוגבר לפתח מחלת לב. החוקרים מצאו כי הסיכון למחלה של כלי הדם הכליליים בקרב גברים אשר ויתרו על אכילת ארוחת הבוקר היה גבוה ב- 27% בהשוואה לגברים אשר הקפידו על ארוחת הבוקר. על פי החוקרים, ויתור על ארוחת הבוקר קשור, ככל הנראה, בגורמי סיכון שונים כדוגמת משקל יתר, יל"ד ועמידות לאינסולין (שהיא שלב מוקדם של מחלת הסוכרת). ואכן, מבין המשתתפים במחקר, אלו שדילגו על ארוחת הבוקר גם נטו לעלות במשקל והיו בסיכון לפתח סוכרת בתקופת המעקב, בהשוואה לאלו שהקפידו על ארוחת הבוקר.
בנוסף נמצא כי ארוחה בשעת לילה מאוחרת קשורה גם היא בסיכון מוגבר לפתח מחלה של כלי הדם המזינים את הלב. תוצאות המחקר הראו כי הגברים אשר אכלו בשעות לילה מאוחרות היו בסיכון מוגבר ב- 55% לפתח מחלת כלי דם כליליים לעומת גברים אשר לא אכלו ארוחת ערב בשעה מאוחרת.
מחקר רחב משתתפים זה מציג נתונים מעניינים אשר מדגישים, מזוית לבבית, את חשיבות השמירה על הרגלי תזונה נכונים ואורח חיים בריא. אז גם אם יום עבודה עמוס לפנינו, מומלץ להקשיב לגופנו, להעניק לו את אספקת האנרגיה לאחר שנת הלילה ולבנות שגרה אשר כוללת ארוחת בוקר נכונה.
מתוך התלמוד הבבלי:
אינשי שיתין רהוטי רהוט ולא מטו לגברא דמצפרא כרך (שישים רצים רצו, ולא השיגו את האיש האוכל ארוחת בוקר)
– תלמוד בבלי, סדר נזיקין, מסכת בבא קמא
{ דף צב, ע"ב }
Cahill LE, Chiuve SE, Mekary RA. Prospective study of breakfast eating and incident coronary heart disease in a cohort of male US health professionals. Circulation 2013; DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.113.001474.