עישון הוא מה'מנהגים' היומיומיים המזיקים ביותר שקיימים היום. השילוב של תדירות העישון, יחד עם שלל הכימיקלים שנכנסים לגוף במהלכו (כ-4,000 כאלו) הופכים אותו למסוכן ביותר לשלל מערכות חיוניות. אחת ההשפעות הישירות של עישון קבוע על גופנו, היא בהעלאת לחץ הדם ובהגדלת הסיכון ללקות ביתר לחץ דם.
כיצד עישון משפיע על לחץ הדם?
כאמור, ההשפעות של העישון על גופנו רבות. גם אם נתמקד אך ורק בפגיעה שהוא מסב לכלי הדם שלנו, נגלה שמדובר בהשפעה הרסנית. מבחינה זו בלבד, עישון סיגריות גורר אחריו את ההשפעות הבאות:
> התכווצות כלי הדם ובעקבות כך – עלייה בלחץ הדם בהם
> העלאת קצב פעימות הלב
> היווצרות דופק לא סדיר
> פגיעה בדופן העורקים
> זירוז היווצרותה של טרשת עורקים
> היווצרות קרישי דם
לא צריך להיות בעל ניסיון והבנה גדולים במיוחד בתחום הרפואה וכלי הדם כדי להבין שכל אחד מהגורמים הללו, יש בו כדי להביא לפגיעה קשה בבריאותו הכללית של המעשן וכך גם במערכת כלי הדם. העישון מביא באופן ישיר לעלייה בלחץ הדם בגוף וכאשר מדובר בעישון תדיר וקבוע, לאורך זמן, לחץ הדם של אותו אדם יישאר גבוה כל העת – מה שיגרום לאחת המחלות המסוכנות ביותר שקיימות היום: יתר לחץ דם.
כיווץ כלי הדם, העלייה בקצב פעולת הלב ואי סדירותו של הדופק – כל אלו תורמים משמעותית לעליית לחץ הדם בגוף ומכניסים כל מעשן לקבוצת הסיכון של חולי יתר לחץ דם.
איך אפשר להפסיק לעשן?
אין ספק שמדובר בפעולה לא פשוטה. כל סיגריה כמעט מכילה, לצערנו, חומרים ממכרים אשר השפעתם על המוח מהירה אף יותר מסמים קשים ומסוכנים כמו הרואין. למעשה, אדם אשר רוצה להפסיק לעשן, צריך להתכונן לכך שהתסמינים שיופיעו – במיוחד אם הוא מעשן במשך שנים רבות ובכמות גדולה – יהיו כשל כל מכור אחר.
אבל, עוד לפני אותם תסמינים, אותו אדם צריך להחליט שהוא מפסיק לעשן באמת. לא מעט אנשים החליטו להפסיק לעשן אך חזרו לסורם לאחר זמן קצר ולכן, להחלטה הראשונה, עוד לפני תחילת הפעולות עצמן, יש חשיבות עצומה. לעיתים, דווקא הסכנה הבריאותית היא שפוקחת את עיניו של המעשן והופכת את ההחלטה ל'קלה' יותר ומשמעותית מספיק, מבחינה פסיכולוגית.
בעיני רבים, הפסקת עישון מוצלחת תלויה בשבועיים הראשונים. אלו הימים הקשים בהם עלולות להיווצר תופעות לוואי שונות אשר קשורות לתהליך הגמילה עצמו. אך אדם אשר יתמיד בהחלטתו, יגלה מהר מאוד את התרומה העצומה לבריאותו הכללית, וכמובן לרמת לחץ הדם בגופו, אשר צפויה לרדת כמעט באופן מיידי ברגע שיפסיק לעשן.