פעילות גופנית, אורח חיים ספורטיבי ושמירה על כושר גופני ברמה טובה – כל אלו הם מאבני היסוד של שמירה על בריאות הגוף. אדם אשר ממעט לבצע פעילות גופנית או לא מקיים אותה כלל, עלול להגיע למצב של הידרדרות בריאותית חמורה, אשר לה השלכות רבות.
שמירה על כושר וביצוע פעילות גופנית באופן קבוע, יתרמו רבות לבריאות הגוף. הם יביאו להפחתה במשקל, ימנעו השמנת יתר, ימריצו את תהליך חילוף החומרים בגוף, יאזנו את הערכים השונים, יחזקו את השרירים, ישפרו את היציבה – ואלו רק כמה מהדוגמאות וההשפעות שמציעה הפעילות הגופנית. ערך נוסף שצפוי להשתנות לטובה בעקבות כך הוא לחץ הדם הכללי של הגוף, ועל כך נעסוק כאן.
פעילות גופנית לא מעלה את לחץ הדם?
כביכול, אדם אשר מנסה להבין את יתרונותיה ומהותה של הפעילות הגופנית, עשוי לחשוב שיש בה דווקא כדי להזיק למי שסובל מלחץ דם גבוה. הרי כל פעילות גופנית שהיא ממריצה את מחזור הדם, גורמת ללב לעבוד בקצב גבוה יותר ובכך מעלה את לחץ הדם בצורה משמעותית. עבור החולה, מדובר לכאורה במצב מסוכן מאוד.
בפועל, התמונה אחרת: אכן, פעילות גופנית מביאה להמרצת מחזור הדם, אך כל עוד תיעשה בצורה מבוקרת וחכמה, היא לא תביא לחריגה וליתר לחץ דם, אלא להיפך – היא תביא לתוצאה שיש בה תועלת עצומה לטווח ארוך: הרחבת כלי הדם.
אם נשתמש בדימוי של צינור המים, הרי שהרחבה של הקוטר שלו תביא בצורה מיידית להפחתה בלחץ על דופנותיו מצד הנוזל שעובר בו. כך גם לגבי כלי הדם: במהלך הפעילות הגופנית, כלי הדם מתרחבים אט אט ונשארים כך גם כאשר הדופק וזרם הדם פוחתים. כשהפעילות תיעשה לאורך זמן ובאופן קבוע, התרחבות כלי הדם תהיה קבועה ולא רגעית, וכך תשפיע ישירות על רמת לחץ הדם בגוף.
למעשה, הפעילות הגופנית היא מהמהלכים שמשפיעים בצורה הישירה ביותר על לחץ הדם. אמנם לא ניתן כמובן לחזות בתוצאות מיידיות (כלומר – כבר לאחר האימון הראשון), אך פעילות גופנית מתמדת, מבוקרת ובריאה תביא להשפעה משמעותית ולשינוי במצב כבר לאחר חודשים ספורים.
מהי פעילות גופנית מבוקרת?
חשוב לזכור, כמובן, שגם דברים טובים צריכים להיעשות במידה. פעילות גופנית מוגזמת, או כזו אשר אינה מותאמת למצבו הבריאותי של האדם ולכושרו, עשויה לפגוע יותר מאשר להועיל – בדומה למה שנטען קודם לכן. במילים אחרות, פעילות גופנית יעילה, כזו אשר תורמת לגוף ומסייעת להורדת לחץ הדם, חייבת להיעשות בצורה חכמה, ברמה סבירה ומבלי להעמיס ולהכביד על הגוף מעבר לרצוי.
עניין זה מושפע, כמובן, מכושרו האישי של אותו אדם וממצבו הבריאותי (למשל: האם הוא לוקח תרופות להורדת לחץ הדם או לא). כך, אדם אשר כושרו ירוד מאוד, רצוי שיחל בפעילות גופנית של כ-25 דקות בכל פעם, שלוש פעמים בשבוע. עם הזמן, ניתן להגביר את התדירות, לאימונים של כ-40 דקות ועד שש פעמים בשבוע.
גם לסוג הפעילות יש כאן חשיבות עצומה: רצוי לשים את הדגש בעיקר על פעילות אירובית, אשר משלבת עבודה של כמה שרירים בו זמנית. בעלי הכושר המתקדם יוכלו לשלב יחד איתה גם אימונים בקצב משתנה, כמו משחקי ספורט שונים (טניס, כדורסל, כדורגל וכו').
זכרו כי במקרים רבים הפעילות הספורטיבית תשמש כאמצעי מוצלח במיוחד לפריקת אנרגיה, לחץ ותסכול. עבור אנשים רבים, היא אף מהווה תחליף לפעילויות אחרות, בריאות פחות (אכילה מתוך שעמום, לדוגמא). כך, הפעילות הספורטיבית הופכת להרגל אשר בטווח הארוך יסייע מבחינות רבות מאוד למלחמה ביתר לחץ דם.