טיפול ביתר לחץ דם הוא טיפול אורך ומתמשך. למעשה, מרגע שהתגלה כי אדם מסוים סובל מלחץ דם גבוה, ההתמודדות עם המחלה תימשך לאורך כל חייו. על אף שכיום ישנן לא מעט דרכים אשר מאפשרות לטפל במחלה, לעיתים אלו לא ישפיעו כצפוי על הגוף. מצב כזה, בו רמת לחץ הדם אינה יורדת או לא מתייצבת למרות הטיפול המתמשך, מוגדרת כלחץ דם עמיד לטיפול או יתר לחץ דם לא מאוזן.
כאשר לחץ הדם אינו 'מגיב' לטיפול המסופק לגוף, נשקפת למטופל סכנה גדולה מאוד, מאחר ולחץ דם מתמשך, כידוע, עשוי לגרום נזקים משמעותיים לכלי הדם ולאיברי הגוף. מקרה של לחץ דם לא מאוזן ועמיד לטיפולים הוא, אם כן, אחד הבעייתיים איתם מתמודדת הרפואה המודרנית, בייחוד נוכח העובדה לפיה כמחצית מהסובלים מלחץ דם גבוה הם כאלו המוגדרים כבעלי לחץ דם עמיד.
ומה הם הגורמים להיווצרות מצב רפואי שכזה? הרפואה מגדירה כמה סיבות להיווצרותו של לחץ דם עמיד לטיפול:
× אי הקפדה על נטילת תרופות
× משמעת עצמית לקויה, בכל הקשור לשמירה על אורח חיים בריא
× טיפול שאינו מתאים לסוג המחלה ולנתוני החולה
× שילוב בין כמה תרופות אשר מנטרל את ההשפעה הרצויה
× לחץ מתמשך, הפרעות שינה ובעיות פיזיולוגיות אחרות שקשה לשלוט בהן
טיפול חדשני בלחץ דם עמיד: דנרבציה של עורקי הכליה
לאורך השנים, חיפשה הרפואה המודרנית שלל פתרונות לבעיה זו, אך ללא הצלחה ממשית. כעת, נדמה כי נמצא הטיפול המתאים. זהו טיפול חדשני אשר על פי התוצאות שהתקבלו עד היום, מסוגל להביא לירידה משמעותית בלחץ הדם אצל מי שסובל מיתר לחץ דם לא מאוזן – ובשיעור שיכול להגיע ליותר מ-30 מ"מ כספית.
טיפול זה נקרא דנרבציה של עורקי הכליה או צינתור עורקי כליות, והוא נעשה לראשונה בישראל בשנת 2012, ע"י דר' מיכאל יונש ופרופ' קובי ג'ורג', כאשר את ההליך מלווה מנהל המכון הנרפולוגי בבית החולים קפלן, פרופ' ג'ייסון רפופורט.
במסגרת הטיפול, מוחדר דרך עורק הירך צנתר 'סימפליסטי', אל עורקי הכליות. הצנתר משדר גלי רדיו אשר גורמים להפרעה בפעולת עצבי הכליות. ההפרעה הזו מביאה להפחתה בייצור הורמוני הכליה, להם השפעה רבה על לחץ הדם בגוף. דרך שיבוש פעולת העצבים ייצור מופחת של ההורמונים הללו, יורד לחץ הדם משמעותית.
לטיפול זה יתרונות רבים: הוא מבוצע כצינתור לכל דבר ולכן לא דורש הרדמה כללית, אלא רק טשטוש ואלחוש. בנוסף, עצם הצנתור מפחית משמעותית את הסיכונים (ביחס לניתוח פתוח) ומאפשר התאוששות מהירה יותר. כאמור, טיפולים כאלו שנעשו עד היום הציגו הפחתה משמעותית ברמת לחץ הדם, גם בגופם של חולים שנחשבו כבעלי לחץ דם עמיד.
בעמוד זה תוכלו לקרוא עוד על הטיפול החדשני.