המזון שאנחנו אוכלים משפיע אולי יותר מכל על בריאותנו. אדם אשר מקפיד על תזונה נכונה ועל הרגלי תזונה נכונים ירגיש טוב יותר, ייהנה מגוף חיוני יותר, יהיה בעל סיכון נמוך משמעותית למחלות שונות וכמובן – יפחית את רמת לחץ הדם בגופו. אדם אשר לא מקפיד על אכילה נכונה וצורך מזון לא בריא, 'מזמין' לחץ דם גבוה. מדובר בהשפעה כמעט ישירה ובכזו שתתרחש בוודאות לאחר שנים של הרגלי אכילה בעייתיים.
מה הם הרגלי אכילה נכונים?
רבים רואים בהוראה לשמור על תזונה נכונה מכה שלא ניתן לתגבר עליה: הקץ למאכלים הטעימים, הקץ לארוחות העשירות, הקץ למגוון הגדול של המזון שעומד לרשות כל אדם ואדם. זו הנחה מוטעית. במיוחד כיום, אנו נהנים מעושר תזונתי שככל הנראה לא היה כמותו מעולם. בכל תחום בעולם המזון ישנו מגוון עצום, שמאפשר להמשיך וליהנות מאוכל טוב תוך כדי שמירה על עקרונות התזונה הנכונה.
ואיך זה נעשה בפועל? בהקשר של יתר לחץ דם, ישנם שלושה רכיבים שאת רמתם בגוף חשוב מאוד להפחית משמעותית:
> שומן: השומן נקשר באופן ישיר הן לטרשת עורקים – המחלה אשר מביאה לשיעור התמותה הגבוה ביותר במערב כיום – והן ליתר לחץ דם. אדם אשר נמצא בקבוצת הסיכון או כזה אשר מוגדר כסובל מלחץ דם גבוה, חייב לצמצם משמעותית את רמת השומנים שהוא צורך, עד כדי 30% מצריכת הקלוריות מידי יום. חשוב להדגיש כאן כי אסור בשום מקרה לוותר לחלוטין על צריכת השומן היומית, בהיותו אחד מאבות המזון, החשובים לבניין הגוף.
> כולסטרול: כולסטרול הוא סוג של שומן, שומן רווי, אשר נוצר בגוף עצמו. ישנם מאכלים עתירי כולסטרול LDL, אשר ברמות גבוהות עלולים להזיק לגוף במגוון דרכים, כולל העלאת לחץ הדם. גם רמה גבוהה של טריגליצרידים תגביר את הסיכון לעליית לחץ הדם, בעוד כולסטרול HDL, שנחשב ככולסטרול הידידותי, מסייע בנטרול שני אלו.
> מלח: המלח נקשר מבחינת רבים מאיתנו, כמעט באופן אוטומטי, לעלייה לחץ הדם, ובצדק. זהו אחד הגורמים המיידיים לעלייה בלחץ הדם וצריכה קבועה שלו, ברמה גבוהה, תגרום לעלייה משמעותית בלחץ הדם. כאן חשוב לזכור כי הגורם הבעייתי ה'אמיתי' הוא הנתרן, אחד ממרכיבי המלח ולכן, חשוב לא לצרוך גם מאכלים עתירי נתרן באופן כללי.
כבר כעת אםשר להבין כי אדם אשר מעוניין לשנות את הרגלי האכילה שלו, יצטרך להתחיל לשים לב לעניין חשוב שרבים מאיתנו כמעט מתעלמים ממנו: תווית המזון שנמצאת על כל מוצר שאנו קונים. בתווית הזו נמצאים כל הנתונים החשובים על סוג השומן ורמתו, על כמות הכולסטרול ה'רע', על שיעור הנתרן במאכל המדובר ועוד. מעקב אחר התוויות ותשומת לב גדולה יותר לכתוב בהן, תקל משמעותית על העניין.
מאכלים מומלצים – ולא מומלצים
מוצרי חלב
כן: מוצרים בעלי 0% שומן.
לא: גבינות שמנות, מעדנים מעל 1.5% שומן, שמנות למיניהן, גלידה, שוקולד ועוד.
בשר
כן: עוף והודו ללא עור, בקר רזה, דגים.
לא: בשרי 'מזון מהיר', איברים פנימיים, בשר אווז וכבש, בשר מעושן, שימורים.
מאפים
כן: קרקרים לא מלוחים, לחמים.
לא: בורקסים, עוגות וכל מאפה המבוסס על מרגרינה, חטיפים מלוחים.
דגנים וקטניות
כן: אורז, קורנפלקס, גריסי פנינה, חיטה, תירס, תפוחי אדמה, אטריות, כוסמת ועוד.
לא: שימורים, פיצוחים מומלחים.
ירקות ופירות
כן: הכל.
לא: שימורי ירקות ופירות (בעיקר המומלחים/ממותקים).
חשוב לזכור שהשינוי בהרגלים לא טמון רק בזהות המזון, אלא גם בדרך אכילתו ובהתנהלות של החולה סביב האוכל. לכמויות המזון הנצרכות, השעות שבהן אותו אדם נוהג לאכול, העדפת סוג מזון כזה על פני האחר וההתמודדות עם פיתויים שונים, הם שיקבעו את מידת ההצלחה לא פחות מהמזון עצמו.