פרפור פרוזדורים (עליות) הוא תופעה אשר מתייחסת להפרעה בקצב הסדיר של הלב. זוהי תופעה שכיחה מאוד באוכלוסיה הבוגרת בארץ ובעולם המערבי. במקום לפעול ולפעום בצורה רגילה, הפרוזדור – אחד מהחללים הגדולים בלב – פועם בקצב מהיר ובעוצמה משתנה ומפרפר, וכך מביא להפרעה בפעילותו התקינה של הלב. אך מהו הקשר בין פרפור פרוזדורים ושבץ מוחי? מסתבר, שמדובר בקשר הדוק!
כיצד פרפור פרוזדורים יכול להשפיע על שאר חלקי הגוף
כשלעצמו, פרפור פרוזדורים לרוב אינו גורם לבעיה חמורה ומסכנת חיים. כלומר, בדרך כלל, החולה הסובל מתופעה כזו יכול לחיות איתה במשך שנים, מבלי שייגרם לו נזק ישיר ומשמעותי ממנה. לפרפור פרוזדורים יתכן ויהיו תסמינים משמעותיים, ביניהם קוצר נשימה, קושי בתפקוד תחת מאמץ , כאבי חזה, תחושת קצב לב מהיר ולא סדיר ("דפיקות לב") – אך לרוב לא מדובר בתופעות מסכנות חיים באופן מיידי.
הסכנה המשמעותית שנשקפת לסובלים מפרפור פרוזדורים, קשורה למצב הדם, ובאופן ספציפי – ליצירת קריש דם ותסחיפים של קריש דם לגוף.
קצב פעימות הלב הוא כמעין שעון מדויק במיוחד, אשר מתזמן בצורה מדהימה את פעילות כל חלקי הלב. כאשר הפעילות הזו נעשית באופן תקין, מובטח כי מחזור הדם שעובר כולו דרך הלב, יושלם בצורה חלקה וללא הפרעות. לכן, כל בעיה או הפרעה בקצב הלב, תביא לשיבוש במחזור הדם ולשינויים במעבר הדם דרך הלב לשאר הגוף ואליו בחזרה. באופן יחודי למצב של פרפור עליות – קיימת הפרעה מתמשכת בהתכווצות הסדירה של עליות הלב, הדם אינו זורם באופן תקין בעליות ומצב זה מגביר בצורה משמעותית מאוד את הסיכון ליצירת קרישי דם בעליות, בעיקר באיזור אזנית העליה השמאלית.
קרישת דם, הלב והמוח
רשת הורידים והעורקים דרכם עובר הדם לכל חלקי גופנו היא מעין מערכת אדירה של צינורות מפותלים וארוכים. הדם 'מסיע' בעזרת תנועתו חומרים שונים החשובים לבניין ולתפקוד הגוף וכך אלו מגיעים לכל נקודה ונקודה בגוף, במצב תקין.
אותם חומרים הם למעשה מומסים בכמויות זעירות, אשר פורקו מוקדם יותר בתהליכי העיכול הטבעיים של הגוף. כדי שאלו לא ישקעו ב'צינורות' הרבים שנמצאים בגופנו, חשוב שהדם ימשיך לזרום ללא הפסקה ולהסיע אותם לאיברים השונים בגוף.
עם זאת, גם במצב של זרימת דם תקינה חלק ממרכיבי הדם אכן "ישקעו" בדפנות העורקים והורידים, ולאט לאט יצרו אותם. טרשת עורקים היא דוגמא למצב מתקדם מסוג זה, בו הדופן של עורק מסוים מתמלא במשקעים כאלו ונסתם כליל, או כמעט לגמרי.
תופעה פתולוגית חמורה לא פחות אשר קשורה לאופיו של מחזור הדם היא היווצרות של קרישי דם בתוך כלי הדם או חללי הלב והסחפותם.. כאשר הדם אינו זורם באופן סדיר הוא נוטה ל"התייבש ולהתקשות" כך שנוצרים קרישי דם במקומות ובמצבים שבהם הם לא היו אמורים להיווצר. תופעה זו מסוכנת ביותר הן עקב המצאות קרישי דם במקומות הלא נכונים וביעיקר עקב נטייתם של הקרישים להסחף הלאה במחזור הדם , להתקע בכלי דם קטנים ולסתום אותם.
כיצד כל זה קשר לפרפור פרוזדורים? ההפרעה בקצב הלב והשיבוש בפעילותו התקינה גורמים למצב בו הדם אשר אמור להיכנס אליו ולצאת ממנו, לא זורם כהלכה. לאורך זמן, עלולים להיווצר קרישי דם כאלה בעליות הלב, כאשר המקום המועד ביותר לכך הינה אזנית חדר שמאל – מעין התחרבות כיסית הנמצאת בעליה השמאלית. בשל היותו צומת מרכזי במחזור הדם, קרישי דם אלו יכולים להתנתק, להסחף ולהגיע לכל מקום בגוף (קריש דם שזז ממקומו, נקרא תסחיף) – כולל אל המוח. תסחיף שיפגע במעבר הדם אל המוח, יכול להביא לתוצאה הרת אסון במיוחד: אירוע מוחי.
מניעת שבץ מוחי בחולים עם פרפור פרוזדורים
עובדות אלו הביאו למחקרים נרחבים ולמסקנה בולטת מזה שנים: הטיפול המשמעותי ביותר שיש להעניק לאדם אשר סובל מפרפור פרוזדורים, הוא טיפול מונע שבץ. אמנם גם ההפרעה בקצב הלב והפגיעה בפעילותו הסדירה הן תופעות שיש לטפל בהן, אך דחיפותן לעיתים פחותה.
מאחר ופרפור פרוזדורים עשוי להתרחש מספר פעמים מבלי שהחולה מרגיש בו, יש להניח כי הפעם הראשונה בה אובחנה התופעה על ידי רופא, היא לא הפעם הראשונה בה היא התרחשה בפועל. לכן, טיפול נגד שבץ מוחי נחשב דחוף למדי, בייחוד אצל חולים שאובחנו כסובלים מפרפור פרוזדורים נמשך או קבוע (דרגה שלישית או רביעית). חשוב להדגיש כי גם אם החולה לא סובל כרגע מפרפור עליות
כיצד ניתן למנוע אירוע מוחי או שבץ מוחי בחולים עם פרפור פרוזדורים? הדרך הבסיסית ביותר היא נטילת תרופות למניעת שבץ מוחי – שהן תרופות נוגדות קרישה או תרופות "לדילול הדם":
בבסיס הטיפול נמצאת תרופת הקומדין (Coumadin) המוכרת לטיפול זה מזה שנים רבות. לקומדין חסרונות רבים ואי נוחות משמעותית בנטילה כרונית. התרופה דורשת איזון קפדני, בדיקות דם חוזרות ותכופות וקיימות השפעות משמעותיות למזון ולתרופות אחרות אותן נוטל החולה על המינון הרצוי של התרופה.
לאחרונה נכנסות לשימוש תרופות חדשות כגון פרדקסה (Pradaxa) וקסרלטו (XARELTO) היכולות להחליף את הטיפול בקומדין ,עם יעילות מוכחת ויתרונות משמעותיים. התרופות החדשות אף נכנסו ב 2013 לסל הבריאות, בהתויות יחודיות לחולים מסויימים שאינם יכולים לקבל קומדין.
בעזרת התרופות מדדלות הדם הללו, הסיכוי להיווצרות קרישי הדם יורד משמעותית, וכך גם האפשרות לשבץ מוחי בעקבות פרפור פרוזדורים, גם במקרים בהם הוא ממושך מאוד. מצד שני, קבוצת התרופות לעיכוב תסיות, ממשפחת האספירין או קלופידוגרל (פלאביקס) אינם מספיקות לרוב כטיפול מניעת קרישים בזמן פרפור עליות.
תרופות למניעת שבץ מוחי מפחיתות את הסיכוי להופעת קרישי דם וכך מפחיתות ישירות את הסיכוי לכך שקריש דם תועה יגיע אל המוח ויגרום לשבץ.
בכל פעם שאנו מטפלים בתרופות לדילול הדם, גם בקומדין וגם בתחליפים החדשים – מוגבר הסיכון לדימום כלשהו בגוף. חולים הסובלים מפרפור עליות והנמצאים בסיכון מוגבר לדמם או שעברו כבר אירוע דמם משמעותי נמצאים בין הפטיש לסדן – מצד אחד הם בסיכון לשבץ ולכן זקיקים לדילו הדם ומצד שני הם בזיכוןלדימום ולכן לא יכולים לקבל תרופות לדילול הדם!
מקרים מורכבים אילן יכולים להנות מפעולה צינתורים חדשנית היכולה למנוע תסחיפים של קרישי דם , ללא צורך כלשהו בקומדין או דומיו! מדובר בהשתלת "מטריה" (WATCHMAN), באזנית העליה השמאלית, בפעולת צינתור פשוטה יחסית.
טיפול צנתורי למניעת שבץ מוחי – Watchman
צנתור הוא פעולה נפוצה יחסית בתחום הקרדיולוגיה, במהלכה מוכנס צנתר (קתטר) אל כלי דם ראשי בגוף, במטרה לאבחן או לטפל בבעיות שונות שהתגלו בלב. במקרה שלנו, יבוצע הצנתור בכדי למנוע אירועי תסחיף קריש דם הקשור לפרפור פרוזדורים.
עם השנים התברר כי האיזור בו נוצרים רוב קרישי הדם בחולים הסובלים מפרפור פרוזדורים, הוא אוזנית הפרוזדור השמאלי -. האזנית היא מעין התבלטות המדמה כיס היוצא מתוך העליה השמאלי. בשל הפרפור, מעבר הדם בעליה , ובעיקר באזנית, הופך איטי מאוד וכך, נוצרים בה הרוב המוחלט מקרישי הדם שעלולים לגרום לתסחיפים.
הצנתור המיוחד מאפשר למנוע מעבר קרישי דם מהאוזנית לשאר חלקי הגוף. במהלכו, מותקן ביציאה מהאוזנית מעין "מטריה", Watchman, עשויה רשת צפופה, אשר מבטיחה מעבר סדיר של הדם מהריאתפקוד סדיר של העליה השמאלית אך בה בעת מונע את האפשרות שקרישי דם יווצרו ויסחפו מהלב אל יתר חלקי הגוף, ובעיקר המוח.
פעולת צנתור השתלת מטריית ה WATCHMAN, נחשב בטוח למדי ובעל אחוזי הצלחה גבוהים מאוד. חסימת מעבר הרוב המכריע של קרישי הדם אל שאר חלקי הגוף מפחיתה בצורה דרסטית את הסיכויים של החולה ללקות בשבץ מוחי בעקבות פרפור הפרוזדורים ממנו הוא סובל, ללא כל צורך במתן קומדין או תחליפיו. כאמור, אפשרות זו מתאימה מאוד לחולים הסובלים מפרפור עליות ושאינם יכולים ליטול תרופות לדילול דם .