רבות נכתב בדבר הסכנות וההשלכות הבריאותיות שבעודף משקל ו השמנת יתר. כיום, הרפואה המודרנית מתייחסת למצב זה כאל מחלה של ממש ואף מגדירה אותה כמגיפה – כזו שהפכה להיות אחת הנפוצות בעולם המערבי.
מלבד הגדרתה של השמנת היתר כמחלה כשלעצמה, תופעה זו מהווה גורם סיכון ידוע ומוכר – כזה אשר יש בו כדי להעלות משמעותית את הסיכוי לחלות במחלות נוספות,, וביניהן יתר לחץ דם.
כיצד משפיע עודף משקל על לחץ הדם? ניתן להסביר זאתבאופן פשטני בשני מובנים. ראשית, ככל שגופנו 'גדול' יותר וכולל תאים רבים יותר, כך הלב צריך לעבוד בקצב גדול יותר, להתאמץ יותר ולהעלות את לחץ הדם. שנית, שטח גוף גדול דורש הזרמה מאסיבית של מנות דם לאיברים השונים, כך שכלי הדם נאלצים להתמודד עם נפח גדול יותר של נוזל הדם, מה שכמובן מגביר את הלחץ עליהם. מעבר לכך, קיימים מחקרים שונים המיחסים הפרשת הורמונים על ידי תאי השומן עצמם המשפיעים על מצבים פיססים כגון לחץ דם וערכי סוכר.
למעשה, עודף משקל גורם לפעילות יתר של מערכת כלי הדם שלנו, וכך מגבירה את הסיכון להעלאה מהותית של לחץ הדם בגוף. חשוב לזכור כי עודף משקל גורר השלכות נוספות אשר קשורות לכלי הדם, כמו התפתחות טרשת העורקים (חסימה חלקית או מלאה של עורקים בגוף על ידי משקעים שונים) והתפתחות סכרת מטיפוס 2 ו מה שכמובן מעלה עוד יותר את הסיכון בלחץ דם גבוה.
אחת הדרכים להתמודד עם לחץ דם גבוה, להפחיתו ואף למנוע אותו, היא תזונה נכונה. במקרה הזה, אנו תופסים שתי ציפורים במכה אחת: התזונה הנכונה מבטיחה צריכה של מזונות 'ידידותיים' ללחץ הדם של גופנו, ובו בזמן תורמת לירידה במשקל, להשלת קילוגרמים עודפים ולהפחתה ברמות השומנים בגוף. תהליך זה הוא בעל משמעות מהותית על רמת לחץ הדם בגופנו.
למעשה, ההפחתה במשקל – כזו שתביא לשיפור המצב ולירידה בלחץ הדם – לא צריכה להיות דרמטית. על אף שלעיתים נדמה כי רק שינוי קיצוני במצב והפחתה של עשרות קילוגרמים תביא להישג משמעותי, מסתבר כי גם ירידה של 10% במשקל הגוף העודף (נהוג לקבוע זאת על פי העלייה הכוללת במשקל העצמי מאז גיל 18) תביא לשיפור משמעותי במצב. השאלה היא, כיצד עושים זאת בפועל ולכל הדעות, מדובר במשימה לא פשוטה כלל.
מעל לכל: שינוי דפוסי האכילה
אחד העקרונות המרכזיים במאבק בלחץ דם גבוה, כפי שנכתב כאן לא פעם, הוא שינוי הרגלים. זה נכון לגבי התזונה, לגבי הפעילות הספורטיבית וכמובן שגם לגבי הדרך בה אנו חיים. מדוע? משום שההרגלים היומיומיים שלנו משפיעים כמובן על מצבנו הבריאותי ובעיקר על המשקל שלנו.
אדם אשר רוצה לשנות את מצבו, להילחם בעליית לחץ הדם בגופו ולהפחית אותו, צריך להבין בראש ובראשונה מה הם ההרגלים הרעים שעליו להיפטר מהם. אכילה לפני השינה, 'נשנוש' מתוך שעמום, אכילה לא מסודרת ועוד – כל אלו מובילים בסופו של דבר לעלייה במשקל. שינוי שלהם יביא לירידה כמעט מיידית במשקל.
לצד זה, חשוב כמובן לשנות את התזונה שאנו צורכים ולהתמיד בפעילות ספורטיבית – שגם כאן אינה חייבת להיות דרמטית או אינטנסיבית מידי. תוכלו לקרוא על כך בהרחבה בפרק אשר נוגע ליחס שבין לחץ דם גבוה וקיום אורח חיים ספורטיבי.
חשוב להבין: ירידה במשקל והשלת קילוגרמים עודפים יביאו לתגובת שרשרת שתשפיע לא רק על רמת השומן בדם ועל המשקל עצמו. תהליך כזה יביא לעלייה ברמת הכולסטרול הטוב, לירידה ברמת הכולסטרול הרע, להתייצבות של ערכים רבים בגוף (כולל אצל חולי סוכרת) ועוד. כל אלו יתרמו משמעותית לא רק לירידה ולהתייצבות בלחץ הדם, אלא גם לבריאותו הכללית של הגוף ולתחושה טובה יותר.